СИНИША Мали, гостујући у емисији "Панорама" на Студију Б, отворено је говорио о дуго оспораваном докторату и кампањи проитв њега која, како каже, траје годинама.

- То траје већ пет година, од када сам постао градоначелник Београда. У међувремену је пет комисија доказало да докторат није плагијат. Међутим, код једног броја људи све се своди на политику. Када не могу да вам кажу ништа, онда крену политичким нападима на вас. Ја сам увек полагао на образовање, ја сам магистрирао на Економском факултету, отишао сам у Америку као стипендиста, у Србији добијао разне награде...- започео је министар своје гостовање у емисији.


Како каже, одлучио је да напише докторат на тему којом се већ академски бавио годинама, а људи "којима је све политика" одлучили су да нападну његову академску каријеру.

- Ја бих најрадије поцепао тај свој докторат, а онда позвао те исте људе који га оспоравају и рекао им "хајде да напишемо нови докторат - рекао је он.

Како каже, можда је погрешио што на време није реаговао на такву кампању против њега.


На питање водитељке о софтверу који је професор Карапанџа желео да прода, а Синиша Мали одбио да купи за Комерцијалну банку, рекао је: "Када бих много коментарисао то, дао бих на важности тој особи".

ДАН ЗАПОЧИЊЕ ВЕСТИМА - ПРВО прочитам вести, и то не само у Србији, већ и у Кини, Америци, Енглеској, јер то одређује шта ћете данас да радите. Ако су деца код мене, доручак и школа, ако нису код мене, одмах на посао. Ту нема даље плана. Велика динамичност, велика одговорност, али то је пут који сам изабрао, и видим резултате свуда. За то живим за то радим - рекао је Мали.
Он се осврнуо и на политику опозиције, а како каже то што опозиција ради није политика, већ њено одсуство.

- Ја хоћу да ширим рад и будућност, они ако хоће да шире мржњу, нека - каже.

На питање зашто је остао у Србији каже: "Ја нисам остао у Србији, ја сам се вратио у Србију" и додао да се 2001. године вратио.

- Вратио сам се зато што сам веровао у оно што сам видим у Србији - нагласио је.

БУЏЕТ СРБИЈЕ ЗА 2020. ГОДИНУ

Министар финансија осврнуо се и на бужет за наредну годину.

- 260 милијарди динара за капиталне инвестиције, јавни дуг се смањује, стопа раста 4, 7 одсто у трећем кварталу ове године. Европска комисија је рекла да је буџет Србије у изузетно здравом стању. Значи није рекао Вучић, није рекао Мали. Наш циљ је да грађани Србије осете тај бољитак што пре, план је да просечна плата буде преко 500 евра. 2013. године стопа незапосленоти је била велика - сваки четврти је био незапослен, наш циљ је да буде што мање људи без посла - рекао је Мали. - Тако је сад проценат незапослених само 10 посто, а не 25% као што је било 2013. године. Фајненшел тајмс рангира Србију као број 1 по привлачењу директних страних инвестиција. Имамо чак 40% страних инвестиција више него прошле године.

Он се осврнуо и на повећање плата и пензија

- Трећу годину заредом повећавамо плате у јавном сектору. Пензије од 1. јануара иду по швајцарској формули. Најздравија могућа формула. Ако расту плате, расту и пензије. То су ствари које мењају начин на који држава размишља. Плате расту јер желимо да задржимо људе у Србији, друго желимо да осете бољитак, треће зашто да не - ушедели смо - поручио је он.

Министар је одговорио да је до сада истрчао два маратона, велику енергију добија од деце и ближњих, а гледаоцима је открио да и јако упоран, те да увек у свему има зацртан циљ коме тежи. Мали је поред тога што је открио да за успех Министарства финансија није заслужан само он, већ читав тим људи, додао и рецепт за успешног министра финансија:

ОРДЕН ВЕЛИКОМУЧЕНИКА КАРЛОВАЧКИХ МИНИСТАР Мали прокоментарисао је и реакцију опозиције на то што је добио орден Великомученика Карловачких. - Не знам да ли је неко био у цркви у Лазаревцу. Кад сам разговарао са грађанима, они су почели да раде ту цркву у Базиловцу. Имали су проблем са скупљањем новца. Помогао сам да црква буде урађена. Господо, ајде ви мало помозите пут од Базиловаца до Лазаревца да се асфалтира - рекао је Мали.

- Морате да верујете у себе, у питању је дрскост, безобразност једна. То ми је савет за младе. Ако паднете са 20, 21 нема везе, имате шансу да се поправите са 27, 28. Ако никад не покушате, онда ћете заувек остати у просеку. Ја волим динамику и борбу. Покушајте и успећете сигурно - рекао је Мали гледаоцима.


РАДИО ПРОЦЕНУ ВРЕДНОСТИ ШКОДЕ ПРИЛИКОМ ПРОДАЈЕ ФОЛКСВАГЕНУ

Он је у емисији говорио где је све радио пре него што се вратио.

"Завршио сам једну од најбољих школа у Америци и радио сам у Њујорку на Вол стриту за једну велику инвестициону банку и добио сам понуду да се преселим у Праг, у Чешку, где сам провео две године. Један од пројеката на којима сам радио био је када је Чешка продавала Шкоду Фолксвагену. Ја сам радио процену вредности и тај пример сам искористио у свом докторату, за који кажу да је плагијат. Онда сам се вратио у Србију", испричао је Мали

Како је додао, процена плагијата доктората никада није званично затражен, већ је инициран преко Твитера, а иницирао га је, подсећа, Карапанџа који има плагијат у свом докторату 55 одсто кад докторате обради програм.


"Рад, резултати рада, да ли су грађани задовољни или не, само је то важно", рекао је Синиша мали за крај емисије.