КОЛИКО пута смо се само запитали да ли је фотографија објављена на некој од друштвених мрежа прошла кроз неки програм за обраду слика или је можда аутентична? Безброј пута смо постављали питање када ћемо добити могућност да проверимо веродостојност фотографије. Одговор ће ускоро бити доступан свима, и то посредством апликације VerifiedByPi, коју је осмислио тим програмера из Београда, који су развили платформу за сигурну комуникацију.

Основна идеја којом су се водили била је да се интернет врати својим почецима, али и да само једним кликом може да се покаже да ли је фотографија оригинална.

- Сматрали смо да је фотошопирање и стварање лажних слика превише узело маха. Зато смо дошли на ову идеју, а мислим да је добра за све грађане, јер је с временом интернет као медијум за размену информација постао место са изобиљем нетачних порука - објашњава, за "Новости", Сава Живановић из фирме "Технолошко партнерство", која је покренула пројекат. - Слика коју грађани желе да провере мора бити усликана кроз нашу апликацију, која ће бити једноставна за коришћење и сви ће моћи да је преузму са интернет продавнице.

Према речима креатора, апликација ће служити људима да докажу аутентичност и пружити им сигурност да је оно што погледају није улепшано додатним ефектима.

Прочитајте још: БРОВИНА ПРИЗНАЛА: Фотографија силовања је фалсификат; Тужилац: Фљора се не сећа одакле јој слика

- Циљ су нам корисници "Инстаграма" и "Трип адвајзера", али и сви они којима су битне информације да слике нису мењане - истиче Живановић.

Такође у наредном периоду, тим младих програмера ће радити на усавршавању апликације, како би преко исте платформе била могућа и провера докумената. На целокупном пројекту за сигурне комуникације, коју је развио овај тим, VerifiedByPi је само један део. Како најављују, прво инсталирање се очекује ускоро, а према њиховим речима, овако нешто за сада не постоји у нашој земљи, али ни у свету, па зато сматрају да ће врло лако доћи до тржишта.

ПРОЈЕКАТ "МИ ДЕЛАМО"

ТИМ из предузећа "Технолошко партнерство" развио је и платформу за сигурну комуникацију у оквиру пројекта "Ми деламо". Посредством ове платформе може да се обавља онлајн плаћање платним картицама и СМС порукама, шифровани позиви. Ускоро ће се на овој платформи наћи и верификација слика.