ШИК шајкаче су већ годинама хит међу женама са стилом које се поносе српским пореклом. Ову традиционалну капу скројену на модеран начин носе и уз вечерње хаљине. Ипак, мало ко зна да их је осмислила Загорка Стојановић, која је 7. јула прославила 80. рођендан!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ТАЈНА БАКЕ ОД 101. ЛЕТА: За дуг живот треба много рада и мало ракије

Ова шик бака више од пет деценија развијала је таленат у Београду као таписерист, костимограф, сценограф, илустратор и модни креатор. Међутим, од свега чиме се бавила, највише воли ткање таписерија и одевних предмета, па Загорка често за себе каже да је "ткаља која је завршила академију за примењене уметности". Загорка је до сада излагала не више од шездесет колективник и тридесет самосталних изложби у земљи и иностранству. Последњих година се ретко може видети у Београду, а у Мионици свакодневно!

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЧИТА БЕЗ НАОЧАРА: Бака Даница Фелбаб на прагу 9. деценије

- Донела сам храбру одлуку, одлучила сам се за промену, продала сам стан у центру Београда и преселила се на имање у село Ракари, код Мионице - каже Загорка. - Овде сам комплетно реновирала кућу, основала Ткачки двор и развијам стари занат.

Њене таписерије инспирисане иконама чаробне су, али Загоркин таленат не престаје на зиду, на ткачком разбоју. Напротив, она и даље креира јединствену гардеробу, украшава је елементима народне ношње, а традиционалне делове прилагођава модерном животу. Најбољи пример су шарене, модерне, занимљивије шајкаче које стоје само женама са стилом.

- Слободна сам и то је највећа предност живота на селу - истиче Загорка. - Здрава сам јер физички радим. Имам баштицу и здраво се храним. Кућа има сав комодитет модерног живота, а уједно живим здраво.

Загорка са гостима

Најлепши део имања је липа, стара 150 година, под чијом се широком крошњом одржавају концерти, глумачке вечери, представе. По стотинак мештана и Загоркиних пријатеља окупи се испред позорнице под липом и са занимањем слушају њену сестру оперску певачицу Милку Стојановић или глумце Раду Ђуричин или Петра Божовића, који такође има имање у Мионици. Док ужива у програму, публика пије вино суседних винарија „Илић“ и „Немчевић“.

БОЈЕ И ТАРАБА

ЊЕНА авлија је увек отворена, а кућу је лако препознати, јер је препуна боја. Госте дочекује „мученицом“ и слатким. У дворишту, окруженом српском тарабом, налазе се магаза и кућа за госте. Све је у Ткачком двору природно, домаће и весело.