Министар просвете и културе Републике Српске Наталија Тривић и директор Занатско-предузетничке коморе Српске Јовица Братић потписали су у Бањалуци Споразум о сарадњи у оквиру пројекта "Унапређење практичне наставе у средњем стручном образовању".

Тривићева је рекла да реализација програма ученичке праксе почиње у септембру, а да се више од 20 компанија пријавило да учествује.

Она је нагласила да то доказује да привредници желе да се укључе у овај програм и да имају квалификовану радну снагу, односно стручне људе, који ће моћи да, с једне стране, развијају послове, а, с друге, да утичу и на развој привреде Српске.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Trivić: Svim đacima biće obezbeđeni uslovi za nastavu

Тривићева је навела да је пре потписивања споразума одржана седница Трипартитног вијећа на којој је разматран и усвојен пројекат "Унапређење практичне наставе у средњем стручном образовању". - За нас је важан сваки партнер који учествује у развоју привреде Српске. Раније смо потписали споразуме са Привредном комором и Унијом удружења послодаваца, а данас са Занатско-предузетничком комором, која окупља велики број субјеката и запошљава велики број људи, рекла је Тривићева новинарима у Бањалуци.

Према њеним речима, циљ је да ученици имају квалитетну праксу код послодаваца, али да обављајући праксу имају и одређене накнаде јер је то најбољи стимуланс како цијенити одређено занимање.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Digitalizacija dela udžbenika za lakše đačke torbe

Тривићева је нагласила да ће се увођењем ментора и кооординатора и самих предузетника и занатлија добити прави модел, односно добро обучени кадрови за будућа занимања, а најбољи кадрови ће по завршетку праксе имати прилику да остану на радним местима.

-Овде није реч само о кадровима који су средње стручне спреме, већ су квалитетни и иду даље, јер данашње потребе на тржишту рада диктирају простор за све. Сада долазе резултати оног што смо почели пре шест месеци. Након првог уписног круга у средње школе видимо повећање интереса управо за смерове и занимања за школе које су профилисане у металској, дрвној и текстилној инсустрији, као и за занате који су потребни на тржишту рада, рекла је Тривићева.

Она је навела да је заједничком сарадњом са партнерима указано на озбиљне намере да млади људи добију шансу, а да послодавци имају квалитетне кадрове да би могли да развијају своје делатности.

Тривићева је рекла да је на седници Већа донесен и заједнички програм до краја 2020. године који се односи на развој стручног образовања код послодаваца са свим фазама, а укључује ревизију и стандардизацију занимања која треба да буде завршена до краја ове године. Она ће садашњих 119 занимања ревидирати и биће утврђено шта је потеба тржишта рада.- Морамо заједнички да се укључимо у процесе и реформе образовања и да га усмеравамо у складу са потребама тржишта рада, да ђеца стекну знања која ће бити употребљива у пракси, да би могли конкурисати на тржишту рада, нагласила је Тривићева.

Братић је рекао да је заједничка жеља Коморе и Министарства да се занатство рехабилитује, да се код младих пробуди интересовање за занатска занимања, која су, како каже, будућност, те да је ово начин да се заустави одлив становништва.

Он је појаснио да ће, према уговору, занатлије моћи директно да склапају уговоре са школама да приме ученике на практичну наставу, те захвалио Тривићевој што је реаговала веома брзо на "ерозију занатства".

Према његовим речима, ученици ће имати прилику да буду и награђени, што ће им дати сигурност и бити подстрек да се опредељују за занатску делатност.

Драгана Кокот из Привредне коморе Републике Српске рекла је да је важно да буде послата порука младима да су занати, односно средње стручно образовање нешто што даје могућност да се укључе у процес рада привредних друштава у којима могу стицати праксу, поготово ону за коју могу остварити одређену накнаду. - То им даје шансу да себе изграде и да раде у веома добрим условима, навела је она.

Према њеним речима, крајњи циљ је задржати људе на овим просторима, јер, како је нагласила, и овде има шансе за добар живот.

Саша Тривић из Уније удружења послодаваца рекао је да је данас усвојен план где ће у наредних 16 месеци заједничким активностима ове три привредне институције, министарства, Педагошког завода, те стручњака из других институција кренути са спровођењем пројекта.

То ће, као је нагласио Тривић, омогућити промену назива и избора занимања за која ће се деца школовати као и оно што је за привреду најважније, да на крају школовања стекну одређена знања.