НАЈАВЕ Оперативног штаба за питања миграција БиХ да ће размотрити могућност колективног смештаја миграната у комплексу прихватног Центра за социјално угрожене Дује, у општини Добој Исток (ФБиХ), није наишао на позитивне реакције у суседном Добоју.

Сабиралиште избеглица са Блиског истока на путу у Европу би, по процени локалних власти, погоршало безбедносну ситуацију у том делу РС, која је и до сада повремено нарушавана, услед откривања група миграната на подручју Добоја.

- Теренска канцеларија Центра за странце у нашем граду, у сарадњи са МУП РС, зна шта им је чинити у случају да мигрантски центар буде надомак Добоја. Ми не можемо утицати на намеру формирања новог центра у ФБиХ, али у потпуности подржавамо и следимо став републичких власти да у РС неће бити мигрантских центара - коментар је градоначелника Добоја Бориса Јеринића.


ПРОЧИТАЈТЕ И: Министарка просвете РС: Важно да што већи број деце у Српској буде обухваћен предшколским програмом

Што се грађана тиче, они су листом против идеје формирања новог мигрантског центра на подручју предратне општине Добој, јер би у том случају, тај сабирни центар био на мање од десет километара од центра града. Њима је чуђења вредно и деловање представника РС у заједничким институцијама БиХ, још увек актуелног министра безбедности БиХ Драгана Мектића.

- Он председава Оперативном штабу за питања миграција и није се успротивио ставовима да је изградња миграционог центра неприхватљива у близини границе са Хрватском, а како ствари стоје, биће прихватљива на граници ФБиХ и РС - каже за "Новости" Драган Савић из Добоја.


СТАВ Борис Јеринић

Иначе, прихватни центар на Дујама у Клокотници, у функцији је већ 14 године. Првобитно је био замишљен као прихватилиште за старе и изнемогле, али је проширен број корисника чак до 1.400, па су се у њему налазили и особе са инвалидитетом и душевни болесници.

Пре пет година започела је и градња Центра за децу и младе, изградњом мањих породичних домова. Донатори су били Холанђани, а касније се у проширење Центра са својим средствима, изградњом бунгалова, укључила и Унија општина турског света и општина Таншавли из Турске. Тренутно је на Дујама око 400 корисника, али има могућности за смештај далеко већег броја лица.


ТУРСКИ СВЕТ

ПРЕМА незваничним информацијама из Оперативног штаба за питања миграција БиХ, помињање нове локације за миграциони центар у ФБиХ, близу Добоја произилази из тога што су један од главних финансијера Центра на Дујама у Клокотници - Општина Добој Исток и Унија општина турског света.