У ЂАЧКОЈ књижици су јој све петице, а у соби пехари и медаље. Деветогодишња Теа Ковачевић из Градишке по много чему се разликује од вршњакиња. Воли дружење са девојчицама и приче о играма, телевизијским јунацима или свету моде, али истoвремено свакога дана два пута тренира по неколико часова, из викенда у викенд путује, игра турнире и побеђује.

Недавно се вратила из Шибеника, где је играла изборни турнир за светско првенство, које ће се у септембру играти у Умагу. У Градишку је из Далмације донела велики победнички пехар.

- Победила сам две старије играчице, од којих је једна победница Сплита - каже Теа, признајући да су јој спортски идоли Серена Вилијамс и Новак Ђоковић.

Теа каже да се радује свакој медаљи и пехару, те да их обавезно након турнира носи у школу.

- Моји другари и учитељица се сваки пут обрадују и честитају ми. То ми много значи, исто као и подршка мојих родитеља, сестре, те баке и деда. Радујем се распусту и лету, јер ће бити и турнира и купања на мору. У септембру идем на светско првенство у Умаг и надам се победама - јасна је Теа.

Њен отац, а истовремено и тренер Марко Ковачевић, изградио је властити тениски центар. Желео је и сам да постане тенисер, али није добио одобрење оца. Успешно је играо фудбал, врстан је хармоникаш, а поседује и светски признату диплому тениског тренера. О Теиним успесима и каријери прича прецизно одваганим речима.

ПРОЧИТАЈТЕ И:Прослава матуре да буде у кругу школе

- Замислим се кад Теа освоји првенство девојчица до 12 година, а тек је напунила девет. Ваљда је одлика вансеријских талената да значајније одступају у својој генерацији. Моја улога је да јој омогућим лаган, али константан напредак у тенису. До сениорске конкуренције има још девет година, неопходно је да јој створим амбијент за напредак - каже отац Марко Ковачевић.

Којим интензитетом игра Теа, најбоље показује сам календар такмичења. У последњих 12 месеци одиграла је и углавном победила на 32 турнира. Оно што следи је излазак на турнире европске серије.

- Теа је прерасла и генерацију и средину у којој игра. Од стандардности нема ништа. Она зато већ четири године тренира два пута дневно по три или четири часа по специјалним програмима. Сазрела је у одлукама, у изјавама за медије, не повлачи се у себе пред наступе, већ напротив, веома је комуникативна. Већ трећу годину учи и енглески и све је боља у конверзацији са другим људима - каже Марко Ковачевић, отац и тренер вероватно будуће шампионке светских размера.

УСПЕШНА Вансеријски таленат

За Теу каже да има најбољи, најјачи и најпрецизнији сервис у својој категорији, а најбоља је у свету и у непрекидном пребацивању лоптице преко мрежице а да не погреши. Иако ради на властитим тениским теренима, већ сада је суочена са проблемима, јер нема адекватне спаринг играчице.

Теа каже да живи свој тениски сан, верује у себе и свакодневно учи, чврсто верујући да ће једног дана бити у самом врху женског тениса у свету. Нова шампионка је рођена, и сигурно корача ка трону.


ОСВОЈИЛА ОСАМ ТУРНИРА

ОВЕ године Теа Ковачевић није изгубила ниједан турнир узраста до десет година. Иза себе има осам освојених турнира у Хрватској и шест у БиХ. Победила је у 82 одиграна меча у 2019. години.

Досад је освојила око 45 пехара и медаља. Прошле године, са осам година, била је освајачица престижног турнира за такмичаре до десет година у Хрватској. Ове године може се похвалити титулом вицешампионке у Сарајеву на турниру за такмичаре до 12 година, првим местом на турниру ТС БиХ за јуниоре и победом у Шибенику.