ХРВАТСКИ члан Председништва БиХ Жељко Комшић преузео је у суботу дужност председавајућег од српског члана Милорада Додика. По начелу ротације Комшић ће на челу Председништва бити наредних осам месеци.

Прочитајте још: Додик: Да је БиХ нормална, Хрват не би био против Пељешког моста

Хрвати га одавно не сматрају својим представником, називајући га издајником који не представља вољу Хрвата у БиХ, јер је изабран већински бошњачким гласовима.

Шта се од њега може очекивати у наредном периоду Комшић је најавио већ након што је Народна скупштина РС подржала изјаву, дотад председавајућег Милорада Додика, да је Закључак Председништва о прихватању званичног става БиХ у вези са наставком изградње моста Комарна - Пељешац, веома штетан по виталне интересе Српске.

У писаној изјави медијима Комшић је навео да ће, након ротације у Председништву, озбиљно размотрити да се упути нови сет закључака, којим ће се тражити решавање отвореног питања утврђивања границе на мору с Хрватском.

Прочитајте још: Додика намештају на нишан гулениста

Истакао је да БиХ као субјект међународног права једина може потписивати међународне споразуме којима се ствара правни основ за решавање отвореног питања границе на мору, а након тога и слободног или неометаног приступа отвореном мору.

- Инсистираћу на решавању тог питања, тако што друга питања нећемо решавати све док се део који се тиче границе на мору са Хрватском, не реши. Под тим сматрам покретање разговора с властима Хрватске, а ако то неко неће, онда ће БиХ заштитити своја права пред неком од међународних институција - истакао је Комшић.

ДА ЈЕ БиХ НОРМАЛНА... МИЛОРАД Додик више пута је нагласио да је за њега изградња Пељешког моста искључиво унутрашње питање Хрватске, те да не жели да са суседима има нове проблеме. Какво мишљење има о ставу Жељка Комшића најбоље сведочи Додикова изјава загребачком "Вечерњем листу": - Да је БиХ нормална, у Председништву БиХ Хрват не би био против Пељешког моста.

Душанка Мајкић, делегат у Дому народа Парламента БиХ, за "Новости", каже да Република Српска у наредних осам месеци од Комшића не може очекивати ништа добро.

- Комшић ће радити све оно што Странка демократске акције (СДА) не жели јавно да уради. Тиме им се мора реванширати за место на које је изабран, јер им то дугује. Он ће бити типична продужена рука бошњачке политике - каже Мајкић.

Она сматра да је од почетка јасно да Жељко Комшић не заступа ставове Хрвата у БиХ.

- Радиће против интереса властитог народа, а водиће се политиком коју заступа СДА. То се већ видело на примеру Пељешког моста. Српска од њега ништа добро не може очекивати. Биће велика борба, али не треба се заваравати, јер Комшић сам ништа не може да уради уколико нема консензуса. А ако нема договора, онда нема ни БиХ - сматра Мајкићева.

СТЕВАНДИЋ: ИСТИ ИНТЕРЕС

НЕНАД Стевандић (на слици), посланик у Парламенту БиХ, искрено се нада да Комшићев мандат на месту председавајућег Председништва БиХ неће бити антисрпски.

- Пошто нема легитимитет да представља хрватски народ, надам се да неће заступати антисрпске ставове - рекао је Стевандић. Он сматра да се из Комшићеве изјаве о Пељешком мосту стиче утисак као да је Српска независна. То је сулудо, јер не може говорити да ентитети немају права. Не чини БиХ ентитете, већ они чине БиХ. И интереси ентитета су интереси БиХ.