Влада Републике Српске донела је данас одлуку о проглашењу Парка природе Уна. Он ће се граничити са Националним парком природе “Уна” у Федерацији БиХ, а у питању је локалитет који обухвата 13 општина, које се налазе узводно и низводно уз ову реку.

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић оценила је да је ово још један механизам да се спречи намера Хрватске да изгради радиоактивни и нукеларни отпад на Трговској гори у општини Двор у Хрватској. Локација је у непосредној близини границе са БиХ, односно Републиком Српском, а Нови Град је удаљен свега неколико километара од Двора.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Протест због радиоактивног отпада

У овој општини у Републици Српској за 27. септембар је заказан протесни скуп, а министарка Голић је оценила да би то требало бити јасна порука хрватским властима да одустану од својих намера, те потраже другу локацију за одлагање овог опасног отпада.

- Треба да потраже локалитет на месту које није насељено и које не угрожава животну средину - казала је Голићева.

Коментаришући бојазан мештана са овог подручја, да се нуклеарни и радиоактивни отпад већ одлаже на Трговској гори, Голић је истакла да за то “не постоје техничке могућности”, јер би захтевало велика средства и комплетну санацију терена.

- У овим условима, где се ради о старој војној касарни Черкезовац на Трговској гори, трусном подручју испреплетаном подземним водама, требало би пуно средстава да то санирају – навела је Голићева.

Подсетила је да је пре две године Државна регулаторна агенција за радиоактивну и нуклеарну сигурност БиХ (ДАРНС), контролисала ово подручје, те да тада нису забележена прекорачења.

- Хрватска је чланица Европске уније и сумњам да такво нешто могу урадити. Ипак, све морамо будно пратити – нагласила је министарка из РС.

Она је данас говорила и о раду експертског тима из Холандије у вези проблема са канцерогеним уљем пирален који је исцурио у бањалучкој пословној зони “Инцел”, те је истакла да се до краја октобра очекује комплетан пројекат. На основу њега биће прецизирано шта треба радити по фазама на чишћењу и санацији овог подручја.

Подсетила је да само три земље примају такав „хемијски отпад“ који се уништава искључиво спаљивањем, Немачка, Италија и Француска. Голић је рекла и да су Влади РС одобрена грант средства Њемачке развојне банке (КфW) за пројекте енергетске ефикасности, углавном за објекте из области образовања и здравства, а ради се о 10 милиона евра бесповратних грант средстава.