ЗАДОВОЉНИ смо финансијским показатељима за првих шест месеци. Према подацима о извршењу буџета, буџетски приходи у првих шест месеци 2019. износе готово 1,39 милијарди КМ што је на нивоу плана за овај период и остварени су по основу индиректних пореза у износу од 624,4 милиона КМ, директних пореза у износу од 664,1 милион КМ, и непореских прихода у износу од 96,8 милиона. Буџетски расходи су нешто нижи у односу на планирани ниво и износе 1,27 милијарди КМ или 93 одсто од планираног буџета, каже у интервјуу за "Новости" Зора Видовић, министарка финансија РС.

* Да ли сте задовољни наплатом јавних прихода?

Охрабрује нас податак да је присутан раст у наплати јавних прихода у надлежности Пореске управе РС која је наплатила 1,24 милијарде КМ или два одсто више у односу на исти период прошле године. Раст прихода је у највећој мери остварен по основу доприноса за социјално осигурање за чак 7 одсто и по основу пореза на добит, где је забележен раст наплате од 11 одсто у односу на исти период претходне године.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Имовина директора "Шума РС" под лупом!


* Има ли Српска проблем са ликвидношћу?

- Када је у питању текућа ликвидност буџета Републике Српске, немамо никавих проблема. Све обавезе се измирују у складу са планом и у планираним оквирима. Позитивна кретања у прикупљању јавних прихода су нам омогућила да ове године већ два пута повећавамо пензије, укупно за 4,17 одсто.

* Да ли се редовно измирују спољни и унутрашњи дугови?

- Република Српска све своје обавезе по спољњем и унутрашњем дугу редовно извршава. У Буџету РС на позицији задуживања, планиран је износ од 384,4 милиона КМ, док планирани сервис дуга РС у 2019. години износи 603 милиона КМ. Више се отплаћује за 218,6 милиона КМ него што се задужује. Имамо силазни тренд учешћа јавног дуга у односу на БДП, отплата дуга се врши редовно у складу са плановима доспећа, што уз раст прихода омогућава Влади РС да значајан дио капиталних пројеката финансира из властитих средстава.

Зора Видовић Фото Д. Поздеровић


* Често имамо критике из опозиције да РС живи на кредит и да буџет није одржив?

- Опозиција већ годинама плаши јавност причама о томе да је РС презадужена, малтене пред финансијским крахом. Званични подаци засновани на међународној методологији, коју подржавају водеће светске финансијске институције и Главна служба за ревизију јавног сектора, говоре да то није тачно. Према прелиминарним подацима са стањем на дан 31. 7. 2019. године укупан дуг РС износи 5,278 милијарде КМ, односно 47,81 одсто БДП, док је јавни дуг 4,07 милијарди КМ, тј. 36,86 одсто БДП. У складу са Законом о задуживању, дугу и гаранцијама РС ограничење износа дуга утврђено је тако да укупан дуг Српске на крају фискалне године не може бити већи од 60 одсто, док јавни дуг РС не може бити већи од 55 одсто оствареног БДП у тој години.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Радован Вишковић: Мора бити промена у Влади

У РЕДУ НИСКО ЗАДУЖЕНИХ

* НА основу изнетих података евидентно је да РС спада у ред ниско задужених земаља.

- Не постоји ниједна држава у свету која не користи средства међународних финансијских институција. Наше позајмљивање је исправно, јер је наше инвестирање доминантно у капиталне пројекте, а средства која позајмљујемо су пре свега инвестициона средства. За велике инвестиције су нам потребна значајна средства, која можемо да обезбедимо само повољним кредитима.