УКУПНИ порески дуг у Републици Српској износи око 1,153 милијарде марака, а пола овог дуга отпада на фирме које се налазе у стечају или су ликвидиране.

Ипак, како трврде у Министарству финансија, дуг РС последњих година показује тенденцију опадања, а што је резултат предузетих мера Пореске управе на његовом смањењу, пре свега кроз имплементацију интегрисаног информационог система, којим је омогућена аутоматизација поступка редовне и принудне наплате. На овај начин систем сада не дозвољава да се гомилају дуговања пореских обвезника, али се смањио и утицај људског фактора на минимум.

Анализирајући структуру дуга, у Министарству финансија РС дошли су до закључка да је структура самог дуга лоша, односно да главнину дуга чини дуг код пореских обвезника који су у стечају, ликвидацији или несолвентни и код којих се проценат наплативости креће до 10 одсто, и стари дуг пореских обвезника који су одавно престали са радом и код којих не постоји нити имовина, нити друга средства из којих би се овај дуг евентуално могао наплатити, каже, за "Новости", Зора Видовић, министарка финансија РС.

Прочитајте још - "Унис" на корак од стечаја!

- Дуг код наведених пореских обвезника износи од 680 до 700 милиона КМ. Такође, велики проблем у наплати имaмо са дуговањима здравствених установа. Наиме, укупан износ доспелих а неизмирених обавеза јавних здравствених установа на дан 30. 6. 2019. године износи 250,69 милиона КМ, што је, у поређењу са износом доспелих а неизмирених обавеза на дан 31. 12. 2018. године, више за 36,11 милиона КМ - истиче министарка Видовић.

Она каже да је решавање питања пореских дуговања јавних здравствених установа додатно отежава чињеница да је реч о пореским обвезницима, који обављају веома осетљиву делатност од јавног интереса, код којих није могуће применити све мере принудне наплате прописане законом, јер би то довело до онемогућавања пружања здравствене заштите грађанима у тим установама.

- Влада је одлучна да у овој области подвуче црту. На том питању раде експерти на челу са ресорним министарством. Сачињен је свеобухватан план. Раде се анализе како наћи начин да се здравство доведе у стање одрживости, без стварања новог дуга - истиче министарка финансија.

Прочитајте још - Радници траже стечај

Зоран Павловић, економски аналитичар, каже, за "Новости", да иако сада Пореска управа РС добро ради и прати обвезнике, у прошлости тај посао није рађен како треба, па сада постоји порески дуг нагомилан на стотине милиона марака.

- Очигледно се у прошлости нису користили законски механизми како би се на време наплатио порез и пратило гомилање дуговања и да се томе на време стане на крај - истиче Павловић.

Он додаје да се сада ради по другом принципу и да Пореска упрва РС има и нови софтвер и да се порески обвезници обавештавају одмах уколико касне са уплатама.

- Најбоље решење би било да се тај милионски дуг, поготово предузећа у стечају и која су ликвидирана, избрише, односно прогласи губитком, и да се прати пословање предузећа која сада постоје на подручју РС - истиче Павловић.

ПОРАСТ ПРИХОДА

ПОРЕСКА управа Републике Српске је у првих осам месеци ове године на рачун јавних прихода РС прикупила 1,674 милијарде КМ, што је за 51,5 милиона КМ или три одсто више у односу на исти период прошле године, уз наставак раста прихода од доприноса, који су већ за осам месеци премашили милијарду КМ, што представља рекордну наплату од оснивања Пореске управе РС.