Кандидат СНСД-а за председавајућег Савета министара БиХ Зоран Тегелтија казао је у четвртак на конференцији за новинаре у Бањалуци да ће приоритет у његовом раду бити економија, као и да су му већ позната имена будућих министара. Међутим, данас их није прецизирао.

Републици Српској ће, као што је то договорено у августу на састанку председника политичких партија - СДА, СНСД и ХДЗ БиХ, припадају ресори спољне трговине и економских односа, затим транспорта и комуникација, те ресор за људска права и избеглице, као и три заменичка мјеста. Тегелтија је данас казао да верује да неће бити прерасподела функција у односу на ону што су три странке пре договориле.

Истакао је да ће бити спреман да се у првој седмици децембра појави пред Парламентом БиХ и представи програм. Верује и да ће бити верификована одлука Председништва БиХ о његовом именовању на позицију председавајућег Савета министара БиХ.

Прочитајте још - СИПА о Тегелтији: Нема препрека да буде мандатар

- До верификације у Парламенту БиХ нећу објављивати имена министара. Прво ћу обавити и консулатације са политичким партијама – рекао је Тегелтија, те додао да се у јавности „оперисало“ са великим бројем имена, од којих је дио тачан, а дио није.

Рекао је и да је обавештен да ће у уторак бити седница комисије за припрему Савета министара БиХ на којој ће давати одговоре на питања посланика.

Посебно је истакао да ће му приоритет у раду бити економија.

- Економија, економија и само економија – нагласио је Тегелтија.

Истакао је да визију будућег рада већ има у глави, али да ће је прво преставити у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

- Приоритет је убрзан привредни развој чије ће резултате грађани осетити на свом стандарду и то може да реши велики део проблема у БиХ – поручио је Тегелтија.

Упитан о сарадњи са владама ентитета, Тегелтија је казао да су Савет министара БиХ и Влада РС пролазили кроз разне фазе (не)сарадње, те да ће убудуће учинити све да са премијером РС Радованом Вишковићем и ФБиХ Фадилом Новалићем успостави „пуни систем координације“.

Тегелтија је истакао и да је отежавајуће што је прошло већ годину дана, те да је сада најважније да се одблокирају процеси и да се сви документи, који су прихватљиви и прошли процедуре, верификују, посебно они који се тичу међународних финансијских институција.

Кључ је, поручио је, и усвајање буџета за 2020. годину, како не би прошла једна година привременог финансирања институција БиХ.