У нападу који се у недељу око 18 сати догодио у непосредној близини главног моста на тешко је повређен осамнаестогодишњи младић Д. Б. кога су непознати нападачи хладним оружјем повредили у пределу грудног коша и слабинског дела. Након дијагностике и операције његово здравствно стање је стабилно.

Пацијент је примљен у стању искрвављења и хитно је оперисан. Повређен је хладних оружјем у пределу леве половине грудног коша и леве слабине са повредом крвних судова. Смештен је на одељење интензивне неге и његово здравствено стање је за сада стабилно – рекао је дежурни хирург у митровачкој болници доктор Гојко Игрутиновић.

Прочитајте још - ВУЧИЋ О НАПАДУ НА СРПСКОГ ДЕЧАКА У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ: Говорио сам да је отварање моста на Ибру опасно

Како је дошло до напада и колико је лица у њему учествовало за сада није са сигурношћу познато, а према писању појединих медија сукобиле су се две групе младића, Албанци са југа и Срби са севера. После напада, група албанских младића, је како се наводи, побегла преко главног моста одакле су и дошли да се сукобе са српским вршњацима. Увиђај на мосту обављали су припадници Косовске полиције који, заједно са италијанским карабињерима, свекодневно дежурају у овом делу града.

Осуде напада на српског младића стигли су од челника Косовске Митровице и Српске листе.

Мишљење потпредседника Српске листе Игора Симића је да „реторика албанских политичара из Приштине подгрева ситуацију и ствара овакве инциденте у којима се угрожавају чак и животи малолетника“.

- Тражићемо од надлежних органа, Кфора, Еулекса и Косовске полиције да појачају будност и повећају своје присуство на осетљивим тачкама, посебно између северног и јужног дела града како би се превентивно деловало у спречавању оваквих инцидената – рекао је Симић.

Председник Привременог органа општине Косовска Митровица наглашава да овакви инциденти показују да Срби на Косову и Метохији нису безбедни и да су стално изожени провокацијама.

- Страхујемо да време које је пред нама доноси додатни немир и дестабилизацију – рекао је Спирић који је синоћ, заједно са Игором Симићем обишао повређеног младића.Напад на српског младића осудио је градоначелник северне Митровице Горан Ракић који је у саопштењу за јавност истакао да је “кукавички напад на малолетног дечака Д.Б. српске националности од стране групе хулигана албанске националности, који су у северни део Косовске Митровице дошли из јужног дела града апсолутно недопустив, противзаконит и сраман.

-У име општине Северна Митровица и свих грађана свих националности, који у миру живе у нашој општини захтевам од надлежних органа да најхитније идентификују, пронађу и лише слободе виновнике овог кукавичког чина, чиме ћемо послати јасну поруку да се насиље над нашим грађанима неће и не сме толерисати-навео је Ракић у саопштењу за јавност и додао да је главни градски мост на Ибру простор који је под надзором полиције и КФОР-а које је позвао да “раде свој посао, а не да немо посматрају овакве догађаје“. Угрожавање безбедности деце, по Ракићевим речима је неприхватљиво и неће бити толерисано, а угрожавање безбедности деце и свих грађана је разлог за позивање на одговорност оних који свој посао нису урадили како треба.


-Позивам грађане на уздржаност и опрез у периоду пред нама. Чињеница је да предстојећи избори и антисрпска хистерија албанских политичара из Приштине је несумњиво разлог овог, али и серије других инцидената у претходном периоду на Косову и Метохији, на који, нажалост, међународни представници ниједно до сада нису реаговали-навео је у саопштењу за јавност градоначелник северне Митровице, Горан Ракић.