Група шумокрадица из подујевских села отворила је ватру на патролу војске Србије у реону куршумлијског села Мрче надомак администратвне линије са Косметом где су претходно бесправно секли шуму. Наиме, према незваничним сазнањима ”Новости” група од десетак Албанаца налазила се унутар села Мрче недалеко од Луковске бање где су моторним тестерама секли шуму у државном власништву.


- Када је патрола Војске Србије на редовном задатку обилазила административну линију, Албанци шумокрадице су побегли али су по преласку на подујевску страну општине отворили варту на српске војнике - истиче извор “Новости” и додаје да срећом у тој пуцњави није било повређених.

Иначе, крађа шуме у селима куршумлијске општине надомак административне линије траје од 1999. године, односно долакса међунаорндих мисија на КиМ које су поред косовске полиције задужене за контролу косметске стране линије.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: АЛБАНЦИ НАПАЛИ СРПСКЕ УЧЕНИКЕ: Притрчали отпозади и гимназијалце из Прокупља ударали песницама


- На жалост шумокрадице са Космета годинама пустоше наше шуме које су осим у државном, тј. власништву Србија шумa,али и приватном власништву а штете које при том чине мере се милионима евра. Јер осим што уништавају дрвеће, непланском сечом мењају и структуру земљишта на овом подручју - истиче Радољуб Видић, председник куршумлисјке општине појашњавајући да полиција и војска унутар куршумлијске општине обављају редовне контроле али да упад Албанаца не спречавају они који контролишту другу страну амдинистративне линије која се на подручју куршумлијске општине протеже у дужини од око 106 километара.

Осим бесправне сече шуме, првих година по доласку међународне заједнице на КиМ у селима дуж административне линије куршумлијске општине убијено је осморо лица, од којих су три припадника полиције.