ПОСМРТНИ остаци Марка Здравковића (22), који је прошле среде трагично настрадао у саобраћајној несрећи код немачког града Нирнберга, требало би да стигну у домовину у уторак, док ће његов испраћај до вечне куће на месном гробљу у родном Брестовцу бити одржан дан касније, у среду.

Породица жели да тело њиховог сина и брата, у складу са обичајима у овим крајевима, током ноћи буде под кровом дома у коме је живео.

Припреме за транспорт Марковог тела убрзано се одвијају. Породица има подршку надлежних државних органа Србије и Немаче, али и наших људи који живе у Каселу и Нирнбергу, као и предузећа у коме је настрадали Марко радио.

- Посредством нашег месног пароха ступили смо у контакт са Томиславом Видовићем, који тамо има свој хотел и који се, посредством наше цркве у Немачкој, понудио да нам помогне, чак и у делу трошкова за транспорт тела нашег Марка до куће. Захвални смо свима који су нам се нашли у невољи и који су на било који начин помогли - казала је, за "Новости", Маркова мајка Тања.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Лесковчанин Марко (22) погинуо у Немачкој: Отишао пре само 10 дана да ради

Иако скрхана од бола, она је у недељу била окупирана припремама за сахрану свог сина, док су у кућу и даље пристизали многобројни рођаци и пријатељи, како би са Здравковићима поделили тренутке велике туге. О Марку сви говоре бираним речима и истичу да је тиме како је живео заслужио сваку похвалу.

- Био је дивно дете. Увек насмејан и спреман за шалу. Нема човека у селу који за Марком није сузу пустио, јер то дете у свом животу ниједну грешку није починило. Никоме се никада није замерио. Био је вољен и поштован, баш због тога што је у сваком смислу био изузетан - причају родитељи Маркових другова и другарица.

Смрскани бмв на ауто-путу код Нирнберга Фото infranken.de

Мајка Тања, отац Срђан и сестра Марија ће се заувек сећати њихових разговора, јер је Марко био тај који је био њихова звезда водиља која им је уливала оптимизам и снагу.

- Неће ме више позвати телефоном да провери имам ли времена, да сврати код мене на посао да попијемо кафу. То су били савршени тренуци и разговори којих ћу се заувек сећати - казала нам је младићева мајка.

ХТЕО НА АКАДЕМИЈУ

НЕСРЕЋНИ младић Марко Здравковић је завршио музичку школу. Хтео је да настави школовање на музичкој академији, али за то није имао довољно новца. Осим што је обрађивао породично имање, увек се трудио да нађе неки посао као стални и сигуран извор прихода. Радио је као војник по уговору, али се онда определио за рад на грађевини. Пре одласка у иностранство такве послове радио је у Србији, али је желео да оде у Немачку, јер је тамо његово кратко искуство много више цењено и боље плаћено.