Прва плутајућа ветроелектрана, у близини обале Шкотске, почела је данас са радом.

Ветрофарма Хајвинд, снаге 30МW, којим управља норвешка нафтна група Статоил у партнерству са компанијом Масдар за обновљиву енергију из Абу Дабија, налази се на 25 километара од обале Абердиншајра, преноси агенција Франс прес.


Она ће снабдевати електричном енергијом око 20.000 домаћинстава.


Прочитајте још: У Чибуку ниче 57 ветрењача


Извршна потредседница Статоилове компаније Њу Енерџи Солушенс, Ајрин Румелхоф, навела је у саопштењу да ће Хајвинд "отворити пут новим могућностима на глобалном тржишту за плутајуће приобалне ветроелектране".


Мохамед Ал Рамахи, извршни директор Масдара, сматра да "Хајвинд Шкотска показује да технологија плутајућих електрана на ветар може бити комерцијално одржива где год су морске дубине превелике за конвенционалне фиксне ветроелектране на мору".


Техничка својства која омогућавају ветрофармама да плутају даље од обале отварају могућност за бржи развој чистих технологија, који је често успоравало противљење јавности према изградњи великих турбина у близини кућа или на локацијама са живописном панорамом.


Прочитајте још: Трећи ветропарк у Србији снабдеваће 7.200 домаћинстава


Ни Абердиншајр није заобишло јавно противљење пројектима изградње ветропаркова у близини обале, будући да је и амерички председник Доналд Трамп у судској парници безуспешно покушавао да "испослује" да британски судови блокирају изградњу турбина које су видљиве са његовог терена за голф.


Код пројекта Хајвинд је примењена литијумска батерија од 1МWх, позната под називом Батвинд, за превазилажење проблема код многих пројеката чисте енергије, а који се односи на складиштење произведене струје у време ниске тражње.


Шкотска премијерка Никола Стерџон изјавила је да ће Хајвинд помоћи Шкотској да испуни своје "амбициозне циљеве у области климатских промена".


Прочитајте још: Улагања у ветропаркове од милијарду €


Према њеним речима, ветропарк са пројектованим акумулатором за складиштење струје, "поставља нас на прво место у овој глобалној трци и позиционира Шкотску као светски центар у области енергетских иновација".