ПОСЛЕ другог краха споразума о "брегзиту", који је британска премијерка Тереза Меј успела да испослује са челницима ЕУ, лоптица је у среду увече поново била у рукама посланика Доњег дома парламента у Лондону. Они су одлучивали о томе да ли ће Британија напустити ЕУ без писаног договора. Мејова је, у среду уочи гласања, поручила својим конзервативцима да могу да поступе према сопственом нахођењу и изјасне се, не обазирући се на став врха странке.

У предлогу, о коме су се изјашњавали посланици, писало је: "Доњи дом парламента не одобрава излазак из ЕУ 29. марта без споразума и плана о даљим односима". У случају да излазак без договора није прошао, данас следи и треће гласање - о одлагању "брегзита" пролонгирањем примене члана 50.

У питању је практично подизање рампе за дефинитивни излазак Британије из ЕУ. То, евентуално одлагање, унапред је орочено на максимално три месеца.


Прочитајте још - ДЕБАКЛ ТЕРЕЗЕ МЕЈ: Британски парламент поново одбацио споразум о брегзиту

Мејова је избегла да коментарише изјаву лидера опозиционих лабуриста Џеремија Корбина да је "можда време за нове опште изборе". Премијерка није желела да говори о својој евентуалној оставци, подсећајући да је у парламенту изгласано поверење влади. Главни заговорник референдума о "брегзиту" Најџел Фараж изјавио је да сматра да би излазак Велике Британије из ЕУ могао да буде померен за годину дана. То одлагање значило би да би Британија могла да учествује на мајским изборима за Европски парламент.

- Британски парламент је пропустио последњу шансу за постизање споразума о "брегзиту" - изјавио је у среду Пјер Московиси, европски комесар за економска и финансијска питања. - Сада је време да Британци кажу шта желе, пошто су се изјаснили шта не желе. ЕУ и земље чланице сада треба да убрзају припреме за "брегзит", заказан за 29. март.


ЦАРИНСКЕ СТОПЕ

ТРЕНУТНО се 80 одсто производа у Велику Британију увози без царинских стопа, а у случају "брегзита" без споразума, тај проценат би се попео на 87. За одређене привредне гране, попут пољопривреде, царинске стопе остају. Британска влада је саопштила да неће захтевати царинске декларације за робу која иде из Републике Ирске у Северну Ирску.