БИВШИ британски министар спољних послова Борис Џонсон, тренутно највећи кандидат да наследи Терезу Меј на месту премијера Британије, изјавио је да неће исплатити 39 милијарде фунти, што је око 44 милијарди евра колико је иначе договорено за излазак Британије из Европске уније, уколико ЕУ не понуди Лондону бољи споразум од оног који је тренутно на столу.

Џонсон, који се највише залаже за "брегзит", обећао је да ће извући Британију из ЕУ до 31. октобра, чак и без договора.

Он, али и други кандидати за место премијера Британије, сматрају да могу да добију боље услове од лидера ЕУ него што је то успела Тереза Меј са својим споразумом који није усвојен у парламенту.

Међутим, лидери ЕУ још раније су најавили да неће мењати услове договореног уговора.

Јуче је један од кандидата за новог британског премијера, Мајкл Гов, изјавио да би био спреман да одложи "брегзит" за неколико дана или недеља после рока који истиче 31. октобра, уколико би Британија била близу потписивања споразума са ЕУ.

Данас и званично почиње такмичење за избор новог лидера Конзервативне странке, након што је Тереза Меј у петак поднела оставку и напустила и партијско и државно кормило. Номинације за место новог председника странке примају се до данас по подне. У странци очекује да нови лидер буде изабран крајем јула. Јуче је било 11 кандидата који су желели да наследе Терезу Меј.

Борис Џонсон је био међу првима који се кандидовао и који за себе сматра да је једини који може да победи и Лабуристичку странку коју предводе Џереми Корбин и Брегзит странку Најџела Фаража.

Џонсон важи за личност коју би амерички председник Доналд Трамп највише волео да види на месту премијера Британије. У разговору за јучерашњи "Сандеј тајмс" бивши британски министар спољних послова испричао је занимљив детаљ који се догодио између њега и председника САД приликом Трампове посете Лондону током прошле недеље.

Наиме, Џонсон је изјавио да је Трамп том приликом покушао да га позове телефоном, али да је он помислио да је реч о шали па је - прекинуо везу! Џонсон је рекао да је примио позив од некога ко је тврдио да зове из централе Даунинг стрита.

Прочитајте још: Џонсон: Спустио сам слушалицу Трампу, мислио сам да је шала

- Та особа имала је благо ирски нагласак и рекла је да зове из централе број 10, и да ће ме спојити са америчким председником који жели да разговара са мном. Ја сам, размишљајући брзо као и обично, рекао, мислећи да је реч о шали радија Килкени: "Нисте ме ни на тренутак преварили" - казао је Џонсон и након тога прекинуо везу. Мало касније је позвао централу број 10, где му је речено, да је то био председник САД.

Џонсон и Трамп су на крају ипак разговарали телефоном. До сусрета није дошло, иако је, како наводи Џонсон, Трамп то затражио, јер је британски политичар морао да се припрема за кампању за лидера Конзервативне странке.

ГРЕШНИ КАНДИДАТИ


МАЈКЛ Гов (51), иначе министар за животну средину, јуче се нашао у центру интересовања јер је признао да је користио кокаин у "неколико наврата", додуше још пре две деценије. Илегалне супстанце су постале "хит признање" међу кандидатима у изборној трци за наследника Мејове, јер је пре Гова и министар спољних послова Џереми Хант изјавио да је у младости пио ласи (врста јогурта) са канабисом док је путовао по Индији. А секретар за међународни развој Рори Стјуарт је казао како је пре 15 година на венчању у Ирану пушио опијум.