Ненајављено повећање цена оброка у кантини Европског парламента до 25 одсто, и то у време док трају годишњи одмори, "разбеснело" је запослене у овој европској институцији, пише Политико.

За порцију помфрита коју су плаћали 2 евра, наводе запослени, сада морају да издвоје 2,50 евра, док је цена супе од лука скочила са 80 центи на 1 евро.

Као разлог за повећање цена наводи се белгијски порез на додату вредност који раније није био наплаћиван, као и поскупљења од 5. августа због нових уговора с приватним добављачима.

"Једно је супа, али су салате, чак и кафа, много скупљи сада", каже један од запослених из Пољске.

Оно сто "додаје со на рану", пише Политико, јесу приметно ниже цене у кантинама у Европској комисији и Савету - институтуцијама које многи у Парламенту сматрају непотребно фаворизованим у медијима и јавности.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Радикали блокирали фабрику кока-коле због рекламе

Тако је у четвртак супа од пасуља у Комисији коштала само 63 центи, док је у Парламенту органска супа минестроне била у понуди за 1,30 евра.

Истиче се и "скупа" салата од 1,30 евра за 100 грама у Парламенту, у поређењу са 82 цента за исту грамажу у Комисији.

Скупљи су и вегетаријански оброци, па је тако чили без меса за "парламентарце" 7,50 евра, док је за запослене у Комисији само 4,95 евра.

За дезерт у кантини Парламента треба издвојити 4,70 евра за чизкејк, док се колачи и пита у Комисији могу добти за само 2,74 евра.

У Европском савету, где се лидери држава ЕУ окупљају током самита, ресторани су сада затворени, али Политико наводи да су цене хране и тамо ниже него у Европском парламенту.