Италија ће постати прва земља која је наставу о климатским променама учинила обавезном у школама, најавио је министар образовања Лоренцо Фиорамонти.


Када се деца врате у школске клупе у септембру 2020. године, након летњих празника, њихов годишњи програм ће укључивати и 33 часа - отприлике један у школској недељи - посвећена климатским променама и одрживом развоју, преноси Јуроњуз.


"Желим да италијански образовни систем постане први образовни систем који животну средину и друштво ставља у срж свега што учимо у школи," појаснио је Фиорамонти за Ројтерс.


"Целокупно министарство се мења како би одрживост и клима постали центар образовног модела", додао је.


Фиорамонти (42) је бивши професор политичке економије на Универзитету Преторија у Јужној Африци и аутор двеју књига у којима тврди да бруто домаћи производ - главни инструмент који се користи за мерење економског стања земље - није показатељ колико су здраве економије и заправо представља искривљену слику.


Он је постао посланик 2018. године за популистички покрет Пет звездица, а унапређен је у министра у септембру након што је његова странка ушла у коалицију са Демократском странком.


Позвао је на нове порезе на авионске карте и на добит од бушења нафте како би се повећала средства за образовне и околишне политике.


Прочитајте још: КО ЈЕ ГРЕТА ТУНБЕРГ: Климатска ратница или манипулисано дете


Такође је у септембру охрабрио ученике да прескоче часове и учествују у протестима "Петак за будућност" који позивају светске лидере да предузму одлучнију акцију у борби против климатских промена.


Описао је тај покрет, који је годину раније покренула шведска тинејџерка Грета Тунберг, као "битан", додајући да будућности ученика "прети уништавање животне средине и неодржив модел економског раста".