УПОТРЕБА албанског језика у институцијама и органима државе на читавој територији Македоније је проширена новим Законом о употреби језика, који је данас изгласан у Собрању. Овим гласањем, албански језик је, поред македонског, постао службени језик у Македонији и користиће се у комуникацији грађана у свим институцијама у држави, чиме је влада Зорана Заева испунила један од кључних захтева албанских политичких странака.

- Униформе полиције, ватрогасаца, здравствених радника у Скопљу и јединицама локалне самоуправе у којима најмање 20 одсто грађана говори службени језик који није македонски, биће означене на македонском језику и ћирилици, као и на језику који говори најмање 20 одсто грађана Македоније - наводи се у овом закону. Такође, књижице и кованице ће садржати симболе који представљају културно наслеђе те заједнице.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Makedonija: Albanski službeni jezik?

Тако ће се албански језик наћи, осим на полицијским униформама, и на документима и поштанским маркама.

За тај закон је гласало 69 од 120 посланика. Ниједан од посланика није гласао против овог закона, али у скупштинској сали нису били присутни посланици опозиционе ВМРО-ДПМНЕ, који седнице парламента бојкотују због хапшења неколицине званичника те странке.

Против тог закона својевремено се изјаснио председник Македоније Ђорђе Иванов, али он сада треба да га потпише. Засада, међутим, нема назнака како ће Иванов реаговати, али је крајем децембра, у годишњем обраћању нацији, рекао да закон подрива унитарност Македоније. Сличан став Иванов је имао и приликом избора Таљата Џаферија за председника Собрања, али је после америчке интервенције драматично ублажио реторику.

Присталице СДСМ Заева после проглашења изборних резултата у децембру

Уколико, ипак, Иванов одбије да потпише овај закон, читава процедура се враћа у Собрање и за његово усвајање ће бити потребна двотрећинска подршка посланика, укључујући и известан број гласова ВМРО-ДПМНЕ.

Истовремено, Македонија се бави још једним важним питањем, наставком преговора са Грчком око имена. И поред напора званичника обе државе да све у вези с разговорима око спора о имену Македоније остане далеко од медија како би се избегле тензије у јавности обе државе, судећи према дипломатским активностима преговори улазе у завршну фазу.

Пошто се огласио Синод Грчке православне цркве који одбацује и помисао о признавању северног суседа под именом Македонија у било ком облику, овој опцији прикључила се и грчка дијаспора. Аналитичари верују да оваква ситуација брине грчку владу која се плаши да би све могло да доведе и до немира на улицама. Уосталом, један број организација је најавио одржавање протестног митинга 21. јануара у Солуну.


ТИХО, ТИШЕ...

ВЛАСТИ у Атини због целокупне ситуације и поготову због става Светог синода Грчке цркве, желе да у овој фази разговора са Скопљем око спора због имена, све буде дискретно. И управо због тога, данашњи састанак двојице министара спољних послова, Никоса Коцијаса и Нколе Димитрова, одржан је на непознатој локацији, уз медијску тишину и није било позива новинарима.