ПОЧЕЛО допремање опреме за изградњу ветрењача на Можури, пројекта од значаја за црногорску привреду чија је вредност 87 милиона евра. У "Порт оф Адрију" упловио је брод са деловима. Ово је прва пошиљка елемената за енергетско постројење које на брду на самој граници општина Бар и Улцињ гради кинеска компанија "Шангај пауер електроникс".

У циљу реализације изградње ветроелектране на Можури, на гатовима "Порт оф Адрија" истовара се брод "Тиан Џи" који је из Кине допремио 4.965 тона терета, односно 243 колета које чине компоненте ветрењача и припадајућа опрема. Ово је први од укупно два брода који ће допремити укупно 8.821 тону односно 425 колета. Упловљавање другог брода очекује се у априлу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Три ветропарка до 2020.

- Наш тим је извршио неопходне припремне активности уређења отвореног складишног простора површине 40.000 квадрата и оперативног простора на терминалу. Рад на оваквим пројектима је специфичан, јер успех зависи од сарадње са свим учесницима у процесу. Код нестандардних, габаритних терета, потребна је додатна пажња како би се обезбедио терет, али и сигурност запослених. Специјализовани пројекти нужно захтевају добру сарадњу и комуникацију свих актера укључених у комплетни логистички процес допреме, претовара, складиштења и отпреме пројектног терета - објаснио је Седат Кара, извршни директор "Порт оф Адрија".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Постављена и последња ветрењача код Никшића

У наредном периоду очекује се још један брод са елементима за пројекат ветроелектране на Можури, као и наставак допреме опреме за пројекте који су у току попут изградње ауто-пута Бар-Бољари и трафостанице на локацији Ластва Грбаљска.


ПРЕТОВАР

АД "Порт оф Адрија" је у последње три године успешно реализовала претовар разноврсних специјалних терета за пројекте од великог значаја за Црну Гору, као што су ветрењаче за пројекат на Крнову, трансформатори (појединачне тежине 200 тона) за ЕПЦГ, подморски енергетски кабал између Црне Горе и Италије, као и опрему за изградњу ауто-пута Бар-Бољари.


ЗАКУП НА 20 ГОДИНА

НА поменутој локацији, земљиште на којем је планирана изградња 23 ветроелектране у државној својини није спровођен поступак експропријације. Уговором, државно земљиште је дато у закуп на 20 година за потребе изградње ветроелектране инсталисане снаге до 46 мегавата. Држава се уговором обавезала да ће откупна цена електричне енергије произведене у ветроелектрани бити загарантована и фиксна за првих 12 година рада и неће бити мања од 95,99 евра по мегават сату.