РАДОВИ на монтажи укупно 23 турбине на Можури завршени су, а ветроелектрана на том локалитету требало би да пробни рад започне до краја септембра, саопштено је из Министарства економије.

Монтажу турбине је радила кинеска компанија “Шангај електрик пауер инџенеринг”, а инвеститор је “Енемалта плц” са Малте. Вредност до сада изведених радова је око 45 милиона евра, док је укупна вредност инвестиције већа од 89 милиона. До сада је изграђено 13 километара пута, а у току је монтирање опреме за контролну зграду и трафостаницу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Vetrenjače Crnogorcima stigle iz Kine

- План инвеститора је да све инсталације и тестирања буду завршени до краја септембра и да ветроелектрана буде спремна за прикључење на електро-енергетску мрежу Црногорског електропреносног система, што значи да би тада могао почети пробни рад. У случају успешног завршетка пробног рада, чије трајање зависи од низа фактора, надлежно Министарство одрживог развоја и туризма издаће употребну дозволу за ветропарк на Можури, након чега следи стварни, комерцијални рад ветроелектране - навели су су из Министарства.

Кинеска компанија недавно је изразила интересовање и за изградњу соларне електране на Бриској гори. Подизвођач на Можури је црногорска компанија Бемах.