РАДНИК никшићке Железаре "Тошчелик", крановођа, Жељко Шаровић (35) тешко је повређен приликом пада са кранске стазе. Он се оклизнуо док се кретао стазом и пао са висине од око десет метара. Након указане лекарске помоћи у никшићкој болници, Шаровић је транспортован за Подгорицу, па за Рисан. Несрећа се десила на истој "стази" са које је 2014. погинуо Милован Николић.

Жељкове колеге су у шоку. Кажу да се ради о одличном крановођи и другу.

- Сви овде носимо главу у торби. Ето и најмања несмотреност може човека да кошта живота. Богу се молимо да се Жељко што пре опорави и врати на посао - кажу железарци.

Повреда на раду и хаварија у погонима ове фабрике било је више у последњих неколико година. Још се памти експлозија мине која се нашла у пећи са отпадним железом чије топљење је већ почело. У тренутку експлозије у погону је било двадесетак радника, али срећом нико није повређен. Прошле године радник Момир Ђукановић задобио је лакше повреде у експлозији панел пећи у погону челичане. Од тежих последица спасао га је колега из Турске који је сишао из кабине и увукао га унутра како га не би течна шљака засула. У овој хаварији повреде су задобиле и његове колеге Данило Мијушковић и Марко Николић, који су се налазили у непосредној близини.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Мушкарац пао у окно лифта, превезен у Ургентни центар (ФОТО)

У последњих неколико година повређено је више од 30 радника, док су двојица страдала. Из фабричког синдиката више пута су указивали на тешке услове раде, по 15, 16 сати, када концентрација опада, када се иначе највише дешавају повреде на раду. Својевремено је Одбор за здравство, рад и социјално старање због учесталих повређивања радника обавио контролно саслушање надлежних.

- Крши се и Закон о раду и заштити здравља на раду. Ако је турска компанија "Тошчелик" купила Железару за 15 милиона евра, то не значи да су купили и раднике - каже Јанко Вучинић, председник Радничке партије.

ПРИВАТИЗАЦИЈА

ОД маја 2012. године никшићком Железаром газдује турска компанија "Тошчелик", која је део "Тосјали групе" из Истанбула. Некадашњи понос црногорске индустрије продат је за свега 15,1 милион евра.