КЛИЗИШТЕ које се у Мојдежу надомак Херцег Новог покренуло пре петнаест година још није санирано. Подгоричка фирма "Би код" напустила је недавно радове у хидротехничком тунелу "Поткоп" па је, без резултата, окончан четврти покушај да се обави спајање новог са старим тунелом чиме би место било сачувано од нових проблема, који су с првим јачим кишама готово извесни.

Мојдежанин Милорад Велаш изузетно добар познавалац прилика и сарадник на пројекту прокопавања тунела Поткоп, каже да су радници градилиште напустили због новог обрушавања у тунелу што је угрожавало њихову безбедност.

Подсећа да су воде кроз контактну зону избиле 28. фебруара 2004. године када је настало и клизиште, на површини од 12 хектара.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Пронађено тело нестале девојке код језера Крупац

- Уништено је наше вековно извориште Ловац, у зони Поткопа створено је клизиште, уништена су имања, куће, мостови, све је уништено на 12 хектара. Остављено је такво стање да приликом великих водостаја долази до подизања Поткопа и преливања вода у извориште Ловац. У том углу налази се десетак кућа Унковића, Велаша, Милатовића, Режића, Вујовића, Милатовића, Радуловића и све су те куће у опасности - оценио је Велаш.

Он подсећа да је почетком 2014. године Скупштина Црне Горе донела одлуку о наставку радова на санацији Поткопа у вредности 1,6 милиона евра. Радови су почели у августу те године.

- Након што је 2018. године дошло до великих падавина и урушавања 90 одсто новопрокопаног тунела, радници су напустили градилиште - прича Велаш. - Посао је настављен у јулу ове године, али је поново дошло до обрушавања земљишта у тунелу, која су се потом поновила још неколико пута. С обзиром на учестала обрушавања, што је угрожавало безбедност радника, стопирани су радови - казао нам је Велаш.


НОВИ ПРОБЛЕМИ

ПРИЛИКОМ последњег обрушавања, у материјалу је било корења дрвећа, а у тунелу су осетили вентилацију. То према Велашевом објашњењу значи да је обрушавање настало испод Поробића моста, у водотоку изворишта Пресјеке, што упозорава на могуће нове проблеме.