ОДЛУКА одборника СО Беране да се поред православног гробља на управљање ЈП "Комунално" уступи и муслиманско гробље, довело је до политизације случаја. Чим је донета спорна одлука, за коју у Општини Беране тврде да је само у питању класично спровођење закона, из Меџлиса Исламске заједнице стигле су прилично неумесне оптужбе, а потом је одржан и хитан састанак. Усвојен је закључак којим се децидирано тражи да се "упути иницијатива за одлагања примене ове спорне одлуке". У саопштењу издатом тим поводом, објашњава се правни пут којим ће ИЗ ићи, али и предочава да ће жалба на споменуту одлуку локалног парламента у Беранама бити упућена Амбасади Турске и турској агенцији за међународну сарадњу и развој "Тика", те другим амбасадама, домаћим и иностраним институцијама за заштиту људских и мањинских права.

- Обавештавамо црногорску јавност, да у случају да се не промени Одлука СО Беране о одузимању муслиманског гробља у Беранама и врати на управљање и надлежност Меџлису Исламске заједнице Беране, да смо у крајњој нужди спремни стати у заштиту својих верских слобода и својих светиња кроз разне видове протеста и грађанске непослушности - саопштено је из Меџлиса.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Беране: Муслимани верују да им је отето гробље


На ово саопштење из локалне управе су поручили да се "у Беранама Турска, нити било која друга земља, неће питати никада више".

- Овде важе закони Црне Горе, против којих је уперена ова активност појединаца из Меџлиса. Пошто су људи из њега активисти странака које су на власти у Црној Гори, нека преко својих посланика пониште тренутно важећи Закон о комуналним делатностима у Скупштини Црне Горе, и ми ћемо га поштовати - казали су из Општине Беране. - Све док се то не деси, поштоваћемо овај који је на снази. Политикантство и оно што се у Беранама покушава већ неколико месеци, неће проћи. Све те марифетлуке смо одавно прозрели, а њихове ауторе је народ презрео, што им не пада лако. Али народна воља се пита у Беранама, ево дуже од пет година.


Марко Лалевић

Потпредседник Општине Беране Марко Лалевић истиче да Исламска заједница није искористила могућност учешћа у јавној расправи, и додаје да се одлуком не мења карактер гробља и не утиче се на верски обред сахрањивања.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Милачић: НАТО планира војну базу на беранском аеродрому


НИЈЕ ОДУЗИМАЊЕ ВЕЋ УСКЛАЂИВАЊЕ

- ПОВОДОМ неистинитих, тенденциозних и злонамерних тврдњи да је Општина Беране наводно донела одлуку о одузимању власништва над муслиманским гробљем Исламској заједници, морам рећи да такве тврдње немају никаквог утемељења у реалности. Напротив - рекао је потпредседник Општине Беране, Марко Лалевић. - Сам назив одлуке о одржавању јавних гробља, капела и сахрањивању на територији општине Беране, упућује на то да се не ради о одузимању или отимању власништва над новим муслиманским гробљем било коме, већ се створила потреба да се одлука која је раније регулисала ову област усклади са Законом о комуналним делатностима који је донела Скупштина Црне Горе.