КОМИСИЈА Правног факултета у Подгорици донела је закључак у којем се наводи да је ванредна професорка Бојана Лакићевић Ђурановић плагирала рад свог бившег студента Ђорђија Дринчића. Он је специјалистички рад одбранио у јуну 2018, а његова тадашња менторка Лакићевић Ђурановић га је пола године касније, у децембарском издању часописа "Правни живот", објавила под својим именом.

- У тексту ванредне професорке Бојане Лакићевић Ђурановић под називом "Улога и значај Суда правде Европске уније у стварању и примени права ЕУ - примери из праксе", објављеног у научном часопису "Правни живот" Удружења правника Србије, у односу на специјалистички рад "Улога и значај суда у тумачењу и примјени права ЕУ" студента Ђорђија Дринчића, преузет је део туђег ауторског дела без означавања аутора у проценту од 97,77 одсто - наводи се у закључку Комисије.

У извештају је назначено и да комисија није могла да констатује коауторство. У публикацији у којој је објављен предметни рад то није ни наведено, нити је за то постојала писана сагласност студента, нити је то затражено у процедури која је предвиђена правилима часописа. Захтеви за коауторство уследили су након објављивања чланка, годину након слања предметног чланка редакцији "Правног живота".

- Студент Дринчић наводи да је рад припремао и бранио у јуну 2018. под менторством Бојане Лакићевић Ђурановић. Навео је да је на његов предлог професорка одобрила тему рада, вратила на корекцију, предложила додатну литературу и допуну новим случајевима - наводи се у извештају Комисије. - Након сазнања и увида у часопис "Правни живот", утврдио је да је рад објављен под називом и ауторством проф. Лакићевић Ђурановић, заправо његов специјалистички рад. Дринчић наводи да су му Бојана Лакићевић Ђурановић и професор Правног факултета Ранко Мујовић сугерисали да се обрати редакцији часописа са захтевом да му се призна и објави коауторство у овом раду. Међутим то није прихваћено, јер према правилима овог часописа, то је морало бити урађено у прописаном поступку пре објављивања рада, уз писани захтев и сагласност коаутора, што је у овом случају изостало.

Правни факултет, Фото Универзитет ЦГ

Професорка оптужена за плагијат у свом изјашњењу пред комисијом одбацила је наводе у вези са кршењем академског интегритета. Она тврди да методологија израде, навођење и менторског и студентског имена на насловној страни говори да специјалистички рад не може бити самосталан, да није ауторско дело, нити научни рад. У односу на објављени чланак у београдском часопису, Лакићевићева тврди да није плагијат, већ коауторски рад.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - МАРКОВИЋ О КНЕЖЕВИЋЕВОМ СНИМКУ: Што пре да се реши случај наводне корупције у Врховном државном тужилаштву


Како је навела, приликом слања чланка ненамерно је изоставила име коаутора. А грешку је заједно са колегом Дринчићем покушала да отклони и упутила захтев за исправку у јулу 2019. Такође је изјавила и да је рад усмено представила на конференцији Копаоничке школе права у децембру 2018.


ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ВРЕЂА ЗДРАВ РАЗУМ

ПРЕМА речима директорке НВО Центар за грађанско образовање, Далиборке Уљаревић (на слици), образложење које је Бојана Лакићевић Ђурановић дала Комисији "вређа здрав разум".

- То указује и на то да је она недостојна рада на УЦГ, односно да се мора хитно изместити из академске сфере. Уосталом, она је то сама потврдила, како плагираним радом тако и образложењем које је упутила Комисији - казала је Уљаревићева.