НАСТАВЉА се прогон опозиције у Црној Гори. Лидер Праве Црне Горе Марко Милачић ухапшен је по други пут, у четвртак непун сат иза поноћи, одмах по изласку из суднице Прекршајног суда, по наредби надлежног тужиоца, а по кривичној пријави због кривичног дела непоступање по наредби за удаљење, из члана 379 Кривичног законика Црне Горе.

Полиција је са њим поново ухапсила и секретара Праве Црне Горе Владислава Дајковића и члана Праве Црне Горе Драгоја Влаховића, такође по кривичној пријави за исто кривично дело.

- Они су лишени слободе одмах по завршетку суђења у Прекршајном суду, где су претходно саслушавани пет сати - саопштено је у четвртак из Праве Црне Горе. - Целог дана држани су у Управи полиције због прекршајног дела да би им по наредби са врха криминалне пирамиде лисице на руке ставили у поноћ, а онда, после пет секунди слободе, због непостојећег кривичног дела их поново хапсе.

Неколико десетина присталица Праве Црне Горе, опозиционих посланика и грађана окупило се у четвртак ујутру испред зграде Управе полиције како би изразили протест због, како кажу, срамног хапшења председника ПЦГ Марка Милачића, генералног секретара те партије, као и Владислава Дајковића и члана партије Драгоја Влаховића.


ПРОЧИТАЈТЕ И: ЛЕЛЕ НАМА ЦРНОГОРСКО ПРАВОСУЂЕ: Марко Милачић ухапшен на крову возила (ФОТО+ВИДЕО)

Они се од четвртка налазе у згради Управе полиције, а не терет им се ставља кршење јавног реда и мира.

Према речима Милачићеве супруге, која је и његов правни заступник, Жане Прашчевић Милачић, правна пракса не познаје случај да је неко због таквог прекршаја задржан у притвору 24 сата, већ се оптужени углавном пуштају одмах на слободу и накнадно зову на саслушање.

- Њихово лишавање слободе је незаконито и без икаквог правног утемељења - казала је Милачићева, док се још увек чекало да лидер ПЦГ буде приведен на саслушање код тужиоца, након чега се одлучило о даљем поступању.

Милачић и чланови његове партије ухапшени су у понедељак око поднева у центру Подгорице када је полиција зауставила његово возило у којем су се налазили реквизити, ковчег и пароле, за перформанс испред зграде Врховног државног тужилаштва Црне Горе. Из Праве Црне Горе су рекли да им полиција није дозволила да из возила изнесу реквизите наводећи да су "у току службене радње".

Окупљени испред зграде Управе полиције

ОСУДЕ И АПЕЛИ

ХАПШЕЊЕ су осудили из више опозиционих партија међу којима су Демократски фронт, Радничка партија и Демократска Црна Гора. Права Црне Горе позвала је јавност, медије, амбасаде и организације у Црној Гори као и ван ње да "стану у одбрану основног људског права и права на слободу".