СТАНОВНИЦИ насеља Грбе, надомак Спужа, већ годинама траже измештање фарме свиња "Никсен Чавор" и погона кланице и прераде "Пантомаркета", због, како тврде, нехуманих услова за живот и несносно непријатних мириса. У више наврата су протестовали, обраћали се државним органима, а како ништа није учињино да им живот у том насељу буде подношљив, најавили су и подношење кривичне пријаве против Министарства пољопривреде и руралног развоја.

Осим тога, мештани тврде и да се течни отпад из фарме свиња излива у водоизвориште Краљичино око, које је део слива водоизворишта Мареза, са којег се снабдева Подгорица. Представник мештана Горан Ђуричковић наводи да те тврдње темељи на налазу који су крајем септембра направили чланови мешовите инспекцијске комисије, коју је у Спуж послао министар пољопривреде Милутин Симовић, али да неко покушава да заташка тај податак, како би се власнику фарме омогућило да несметано загађује питку воду са Марезе.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ТРАДИЦИЈА КОД БЕРАНА: Положено цвеће пред споменик краљу Александру

Грађани, чије су куће у непосредном окружењу фарме и кланице, наводе да живе у нехуманим условима притиснути несносним мирисима, да су им имања уништена и имовина изгубила на вредности. Како истичу, обраћали су се надлежним инспекцијама, Општини Даниловград, али ништа није уродило плодом. Ђуричковић је најавио да ће, преко адвокатских канцеларија, упутити тужбу Министарству пољопривреде и руралног развоја.

- Направићемо петицију свих мештана у окружењу фарме и кланице и поднећемо тужбу против министарства, јер је оно надлежно за наш проблем. Петицијом ћемо покушати да дођемо до Скупштине Црне Горе да се иде директно према Министарству од којих тражимо да измести фарму и кланицу. Да их Министарство не штити, овај би проблем одавно био решен - тврди Ђуричковић.

Како је додао, о проблему су обавестили и Агенцију за заштиту животне средине и невладине организације, те ће са њима у наредном периоду организовати нове активности како би стали накрај фарми и кланици. Подршку имају и од потпредседника Општине Даниловград, Илије Гргуровића, који је позвао Владу да се што пре укључи у решавање проблема.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Забрањен протест у Бијелом Пољу: Траже оставку директорке


Капија спушке фарме свиња "Никсен"


СВЕ ЈЕ ПО ПРОПИСУ

ВЛАСНИК прераде и кланице "Пантомаркет" Панто Вучуровић истакао је да у тој фирми све раде по прописима и да већ дуже време његова кланица не испушта непријатне мирисе који задају муке околним насељима.

- Што се нашег погона кланице и прераде тиче, код нас скоро да нема никаквих проблема. Не могу рећи да сто посто нема проблема, али скоро да с нама немају никаквих проблема јер смо све урадили по пропису. Може се у свако доба доћи и проверити стање у нашој кланици - рекао је Вучуровић.