КОЛО и чардаш јесу различити, али кад се заиграју заједно могу да изгледају сјајно!

Овако би се у једној реченици могле описати тежње новоотвореног Српског културног центра "Коло" у Морохалому, малом месту на самој међи Мађарске и Србије, да на једном месту споји културе и традиције двеју земаља.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - СРПСКЕ ПОРОДИЦЕ У ШТУТГАРТУ: Време протицало баш као брза Морава

Мађарску варошицу са свега шест хиљада становника годишње посети око 250.000 људи из наше земље, који тренутке предаха проводе у термалним базенима Бање Ержебет. Велики број српских држављана и близина границе довољан су повод да се изгради Српски културни центар, а назван је, како другачије, него "Коло".

Српски културни центар је основан у склопу пројекта "Разнобојна сарадња" кроз Интерег-ИПА програм прекограничне сарадње Мађарске и Србије, чија је укупна вредност 3,7 милиона евра. У оквиру истог пројекта на Палићу је у току изградња Мађарског културног центра.

Поносан на своје место и све што се у њему дешава, Ногради Золтан, градоначелник Морохалома, тврди да су за погранична подручја и Београд и Будимпешта далеко, а да људи који живе у близини границе заједно могу да изграде нову слику међусобне сарадње.

- Темељ сваке сарадње је да се упознамо и да прихватимо једни друге. Желимо да пронађемо оне тачке које су важне за будућу сарадњу. Ово је установа, и у установама раде људи који ће обезбедити да сарадња траје, да буде стална, између грађанских удружења, чланова заједнице, породица, или између привредника - истиче Ногради. - Задатак ове установе је да процес сарадње не утихне, да не буде досадан, да нема садржаје који стварају проблеме, већ да интересовање једних према другима непрестано држимо у фокусу.

Српски културни центар "Коло"

Музичко такмичење "Музика Балканика" била је најлепша увертира за предстојећа културна дешавања којима ће СКЦ "Коло" бити домаћин. У прелепој дворани са 250 места, у извођењу композиција на клавиру и хармоници надметало се око 50 талентоване деце из Бачке Тополе, Аде, Суботице, Деска, Сегедина...

- Драго нам је што смо овде, јер често долазимо у Мађарску код родбине, а сада ћемо се и такмичити. Предиван је амбијент, клавир је веома добар и једва чекам да на њему одсвирам Шопенов "Валцер" - каже нам Леа Воргић (13), из Аде, ученица Музичке школе "Бела Барток".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - КАД СЕ СРБИ СЛОЖЕ: У немачкој вароши никла велелепна “Српска кућа”

Леи је највећа подршка млађа сестра Дуња, која је такође припремила озбиљну клавирску Телеманову композицију.

- Клавир схватам као хоби, уживам да га свирам, нарочито у овако пријатној атмосфери - додаје Дуња.

Да је организовано такмичење у шарму, међу награђенима би сигурно био и Давор Ђорђев из Деска, мађарског места у коме вековима живе Срби.

Давор Ђорђев

- Свирам клавир годину и по, а у КУД "Банат" играм фолклор и свирам тамбурицу - одсечно каже деветогодишњи дечак, ученик ОШ "Золтан Иштван" у Деску. - Клавир ми се много свиђа и желим што боље да научим да свирам на њему. Ипак, највећа жеља ми је да научим да свирам "Банатску игру" на тамбури. Такмичење је важно, али је дружење важније, и нови другари из Србије за мене су највећа награда.


БОГАТА КУЛТУРНА ГОДИНА

Како је планирано, током ове године биће одржано више од 70 културних догађаја у којима ће учествовати представници заједница са обе стране границе.

- Главни циљеви установе су јачање прекограничних односа између балканске и универзалне европске културе, чување културног идентитета граничног подручја и покретање и остваривање нових народних, државних и међународних односа - каже Иштван Шереш Пипе, директор СКЦ "Коло".