ФРАНКФУРТ/ШТУТГАРТ Иако фолклор Културно уметничког друштва „Копаоник“ из Лепосавића постоји тек 21 годину, играчице, играчи као и музичари и певачи овог друштва су се већ од почетка, захваљујући истрајности и озбиљном раду, доказали као врсни мајстори игре, песме и музике.

У преко 1800 наступа широм планете, као на пример у Румунији, Украјини, Грчкој, Италији, Аустрији, Пољској, Турској, Француској, Шпанији, Белгији, Аустралији, Кипру, Јордану, Тунису, Бугарској, Русији, Шведској, Кини итд. КУД „Копаоник“ је увек приказивао у својим наступима сву лепоту изворне игре, предивне ношње и оригиналну музику и песму, првенствено са Српског Космета, али и из других крајева српских земаља.


Прочитајте још: Мађарска: Моравац уз чардаш


Своје умеће су недавно по први пут приказали српској дијаспори у Франкфурту у овиру наступа поводом свечане црквене прославе „800 година аутокефалности Српске православне цркве“ у храму Васкрсења Господњег где су са својих пет кореографија одушевили све присутне.

Лепосавић

После наступа у Франкфурту одржан је велики концерт у малом граду Кухену, недалеко од Штутгарта, јер се у главном граду покрајине Баден-Виртемберг за недељни наступ ансамбла нажалост није могла обезбедити нека већа сала. Ипак, иако је Кухен од Штутгарта удаљен око 55 километара, на наступ наших земљака је дошло, по слободној процени јер се улаз није наплаћивао, између 800 и 1000 посетилаца! Чули смо коментаре наших људи. Тврдили су да је концерт био у Штутгарту, госте из Лепосавића, не само као фолклорни ансамбл него и као представнике свеколиког српског народа са Косова, би дочекало и одушевљено поздравило бар 2000 Срба! Убеђени смо, после оваквих изјава да ово сигурно неће бити једини боравак младих Срба из Лепосавића у Баден-Виртембергу.

КУД „Копаоник“ поздрав публици


Прочитајте још: Зашто многи Срби из такозване треће генерације у Немачкој мало знају о Србији


Долазак фолклораша са Српског Косова организовали су Генерални конзулат Србије у Франкфурту, Генерални конзулат Републике Србије у Штутгарту на челу са генералним конзулом Божидарем Вучуровићем, помогао је и Савез српских удружења у Немачкој наравно и уз свесрдну помоћ Канцеларије за Косово и Метохију и Министарства спољних послова Републике Србије и других. Специјални гост концерта био је магистар Аца Јовановиц, помоћник министра спољних послова Републике Србије, задужен за конзуларне послове.

Генерални конзул Божидар Вучуревић са замеником министра мр Ацом Јовановићем

Чланица КУД „Копаоник“ Милена Парлић је успешно и веома професионално водила концерт, најављивала кореографије уз пригодне причице о играма и пореклу истих као и о Космету. А онда, после првог наступа фолклораша са Космета – настао је прави урнебес одушевљења публике! Приказан је, назовимо то тако, прави „ватромет боја“, прелепих народних ношњи али и извенредно уиграних кореографија! Поменимо да су све, заиста прелепе народне ношње фолклораша, израђене у сопственој радионици КУД „Копаоник“.

Поред фантатстичних играчица, играча и музичара, за тако леп и велики спектакл и велики интернационални успех заслужна је цела управа КУД „Копаоник“ на челу са руководиоцем Ђорђем Лукшићем.

Генерални конзул Вучуровић поздравља госте са Косова и бројну публику

Фолколорашицама и фолклорашима из Лепосавића „помогли“ су својим наступима и српски ансамбли из Блумберга, „Карађорђевићи“ из Ројтлингена, „Нова генерација“ из Шорндорфа, „Морава“ из Штутгарта и „Свети Сава“ из Гепингена. Чланови „Светог Саве“ су уједно били и домаћини концерта. Морамо да поменемо и велик успех Певачке етно-групе коју води штутгартски свештеник Станко Ракић. Ученица Српске допунске школе из Штутгарта Тамара Брус је својим веома осећајно исказаним рециталом „Пркосне песме“, недавно преминулог песника Добрице Ерића, максимално утишала публику да би по завршетку казивања побрала праве овације посетилаца!

Организацију концерта финансијски је помогао огранак Српског телекома “Go For You”. За помоћ деци чији су родитељи страдали на Космету сакупљено је више хиљада евра. Позната естрадна уметница Драгана Радосављевић-Цакана је наступила у забавном делу вечери. И она се у корист хуманитарне помоћи одрекла свог хонорара.

Руководилац КУД-а „Копаоник“ Ђорђе Лакушић је генералном конзулу Божидару Вучуровићу у знак захвалности за успешну организацији концерта и боравка ансамбла од око 50 чланова у Штутгарту, поклонио статуету Патријарха Павла. Водитељка програма Милена Парлић се од срца захвалила публици на пријему и подршци не само њима као ансамблу, него и свим Србима који опстају и чувају Косово.

Био је то изванредан наступ наших младих земљака са Косова који ће се у Франкфурту и у Штутгарту и околини веома дуго памтити као потстрек за јачање љубави дијаспоре према Српском Космету.