ФРАНКФУРТ/ОФЕНБАХ - Ученици Српске допунске школе недавно су својим рециталима, сценским извођењем, музичким и певачким наступима одушевили гледаоце такмичарске приредбе насловљене чувеном дечијом песмом Чика-Јове Змаја „Ала је леп овај свет“.

Више од 80 учесника придошлих из Штутгарта и околине, из Баден-Бадена као и ђака из Франкфурта и околине, су се у Српском центру у Офенбаху, недалеко од Франкфурта, показали као врсни мали уметници.

Пре почетка такмичења ђака глумци Првог српског дечијег позоришта „Деца Европе“ извели су сценски приказ „ Ала је леп овај свет“ који је режирала Милица Тиз из Бад Хомбурга. Следили су по устаљеном обичају поздрави представника Републике Србије- вицеконзула из Франкфурта Владимира Рајића и генералног конзула Србије у Штутгарту Божидара Вучуревића, који се,сем дипломатијом, деценијама бави писањем песама. Он није пропустио прилику да дође са „својим“ ученицима који су најбројнији у Немачкој и да их подржи у такмичењу.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - КАД СЕ СРБИ СЛОЖЕ: У немачкој вароши никла велелепна “Српска кућа”

Поздрављању гостију, предстаника државе Србије и учесника у програму се кратким говором придружио и председник „Седмице“ Лјубиша Ристић, видно одушевљен великим бројем учесника. Рекао је да ће покушати да следеће године на већ планираној манифестацији окупи ученике Српске допунске школе из целе Немачке.

Такмичење је почело рециталом песме „Здравица народу српском“ од Лјубивоја Ршумовића, који је бравурозно интепретирао ученик из Франкфурта Мишковић Владимир. Ређали су бројни рецитатори али и млади музичари и певачи.

Председник Удружења „Седмица“ се захваљује проф. Биљани Петровић Фото архива Б. Петровић


Чули смо млађану Магдалену Миловановић на флаути, музицирањем на клавијатурама су одушевиле Александра Катић и Клара Рајтер, “своје” песме су нам перфектно отпевале Анђелка Гаћиновић, Мила Милисављевић и Теодора Стевановић. Аница Коцић и Сандра Ракић побрале су велики аплауз за песму “Ђурђевдан”. На крају програма запевали су чланови литерарне секције школе назване по нашем песнику Ршумовићу –“Ршум школа” -данас већ легендарну песму Зорана Рамбосека “Деца су украс света”.

Кроз програм су водили Злата Икановић и Лјубиша Симић. Поменимо да жири, који су чинили песникиња Драгица Шредер, вице-конзул Владимир Рајић и песник Александру Урошевићу, који је имао нимало лак задатак да оцени наступе ученика.

Награђени су следећи предшколци: Владана Мишовић (3,5), Лена Ковачевић (4.) и Вукашин Мишовић (6), сви из Франкфурта, као и Алекса Црногорац (4) из Офенбаха. Међу ученицима од првог до четвртог разреда прво место освојио је Георгије Лав Поповић (1. разред) из Штутгарта, друго место припало је Јани Мрдак, ученици четвртог разреда из Франкфурта, а треће место Теодори Мамишевић, која похађа деруги разред и живи у Диценбаху. Похвале се добили Леонтина Дамјановић (четврти разред), Лена Симић (трећи разред) и Анђела Михајловић (први разред), све из Франкфурта.

У категорији основаца старијих разреда прва награда припала је Тамари Брус из Леонберга код Штутгарта, за изванредан рецитал песме Добрице Ерића “Пркосна песма”. Друга награда отишла је у руке Никите Гаћиновић, ученице седмог разреда из Манхајма, а трећа Анђелике Гаћиновић, ђака петог разреда, такође из Манхајма. Похвале су добили Валентина Јурошевић (шести разред) из Баден-Бадена, Жељка Поштић (седми разред) и Теодора Тасић (осми разред), обе из Лудвигсбурга.

Ученици из Штутгарта Фото Б. Петровић

Анђела Димитријевић, стара 12. година из Београда, освојила је специјалну награду за прву двојезичну књигу на српском и немачком језику- „Кикицин поглед на свет“- коју су објавили “Српска кућа” из Пожаревца и Удружење писаца “Седмица”.

Уученике на такмичењу пратили су наставници Биљана Букинац, Владимир Живанов, Соња Зрнић, Татјана Милановић, Мирјана Антанасијевић Чекеревац и Катзица Станимиров -сви из покрајине Хесен као и наставници Ксенија Гаћиновић, Мирјана Милошевић, Јован Кнежевић, Татјана Поповић и Биљана Петровић из покрајине Баден-Вирменберг.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - УСПЕХ И ПОРЕД БОЈКОТА: Одржана Мини фолклоријада друштва "Свети Сава" у Штутгарту

- Била је то једна изванредна манифестација знања, умећа и талентованости наших младих сународника рођених у Немачкој па зато радо користим персифлажу на наслов познате песме Јована Јовановића- Змаја. Са правом могу да кажем, гледајући нашу младост, баш је леп овај свет – рекао је песник и генерални конзул Божидар Вучуровић.

Награђеним и похваљеним рецитаторима уручене су признања и књиге. Приредбу је четрнаести пут за редом организовало Удружење писаца „Седмица“ из Франкфурта на Мајни, коју предводи активиста Лјубиша Симић.