ШТУТГАРТ - Пре десетак година, на иницијативу тадашње наставнице др Данијеле Степановић у крос Радио телевизије Србије укључили су се и ученици Српске допунске школе из Штутгарта и ближе околине. Тада су дипломе за освојена места на такмичењу израђиване ручно и о трошку родитеља, док новца за скупе пехаре, медаље и сл. није било.


Пре 3 године, наставница Биљана Петровић, из школе „Вук и Доситеј“ из Штутгарта је дошла на идеју, да кросу придода и фудбалски турнир. Била је то одлична замисао јер малишани, уз њих и многе девојчице, радо играју фудбал. Тако су настале „Видовданске спортске игре“ – уствари и даље је то крос РТС, „употпуњен“ фудбалским турниром ученика. Ђацима је остављена могућност да се на играма баве или опобају и у неком другом спорту као нпр. бадмингтону, виде демонстрације неког борилачког спорта као теквандо и сл. За овогодишње Видовданске игре све је било припремљено и медаље, и пехари и захвалнице.


Спортске ваншколске активности које организује наша Допунска школа су на добровољној бази и за ученике и за родитеље који подржавају организовање истих, јер ђаци у немачким школама имају редовно прописане часове спорта и спортског васпитања.


На овогодишњим играма окупило се око 300 ученика из покрајине Баден Виртемберг. На игре је дошао и цео наставни кадар, “потпомогнут” наставницима из Франкфурта. Са својом децом стигли су бројни родитељи. Рачуна се да је манифестацији, одржаној на рејонском спортском терену „Шлотвизе“ који суфинансира Градска управа у Цуфенхаузену, делу града Штутгарта, укупно присуствовало преко 1300 ученика и одраслих особа. Дошли су готово сви службеници Генералног конзулата Републике Србие у Штутгарту на челу са генералним конзулом Вучуровићем.


Специјлни гост је био министар просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије Младен Шарчевић који је из Београда дошао само због Видовданских игара српских ученика. У његовој пратњи су биле помоћница министра Весна Недељковић и државна секретарка Ана Ланговић. После интонирања химне Боже правде, министар је уз пар пригодних речи отворио Видовданске игре.


Виђени гости игара су били епископ захумско-херцеговачки и приморски Димирије, затим свештеници Борислав Симић, Станко Ракић, Миленко Бахман и Стеван Ђурић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Српски центар у Офенбаху: Ученици Српске допунске школе одушевили наступима (ФОТО)


Млади такмичари - тркачи су били подељени по старости у укупно 27 трка. Трчало се на стазама од 100 до 1500 метара. У фудбалском турниру узело је учешћа 10 мини-екипа где су и девојчице играле у тимовима заједно са својим другарима из разреда.


- Због тако масовног одзива ученика не би можда било коректно истицати само победнике, рекао нам је министер Шарчевић. – За мене су сви били побединици и на томе им честитам, сви су добили медаље као доказ учешћа, али ипак, они мало бољи су добили златне, сребрне и бронзане медаље. Надам се да ће следеће године они бити победници. Наравно ту су и бројне похвалнице које су итекако биле заслужене казао је министар!


Организатор манифестације је био Савет родитеља школе “Вук и Доситеј” из Штутгара на челу са Зораном Давидовићем а домаћини игара су били родитељи ученика из градова из околине Штутгарта Лудвигсбурга и Корнвестхајма предвођени Аном Алексић и Драганом Стевановић. Велики удео су имале наставнице Биљана Петровић, Биљана Анђелковић, Наташа Миленковић, Татјана Поповић, Јована Кнежевић и др. Присутна је била и координаторка школа Биљана Букинац из Франкфурта.


Добра припрема игара последње годину-две омогућена је ангажовањем генералног конзула из Штутгарта Божидара Вучуровића. Он је успео да се прилог немачке стране за активности Допунске школе од око десетину хиљада евра годишње, после доста разговора са Београдом, преусмери за директне потзребе ученика. Зато се сада набављају лепи пехари, медаље и дипломе за све учеснике и победнике али се плаћају и друге школске потребштине. Раније се донација немачког министарства преливала у фонд плата наставника што Немци нису желели. Плате наставника је требало да обезбеди држава Србија. То раније нажалост често није био случај, новац је понекад каснио месецима. Већ 4-5 година уназад, држава и Министарство редовно прослеђују средства за плате ангажованих наставника.


У пролазу чусмо свештеника Станка Ракића како рече некоме – Бог је нашим Српчићима данас подарио прелеп сунчан дан. Колико јуче беше кишовито и хладно а данас - милина.

Заиста, била је права милина не само прелеп, топао дан, него и сусрет са толико пресрећне деце која су се витешки надметала ко ће бити бољи! После великих спортских „борби“ дружењу ученика и њихових родитеља са људима из других градова покрајине као да није било краја. На растанку је следио обавезан поздрав и обећање „довиђења о Видовданским играма 2020. године“!