ЗЕМУНСКИ арбитар Игор Стојилковић (36) је са намером и тенденциозно погурао Црвену звезду до преокрета, победе и нова три бода у домаћој Суперлиги. Како другачије објаснити оно што смо видели у суботњем мечу против Инђије, када је већ било јасно да је домаћин близу пораза. Стојилковић је Звезду почастио првим, а касније уз помоћ неинтелигентног потеза голмана гостију, и другим пеналом. Тако је Звезда за два минута уз помоћ очајног и тенденциозног арбитра дошла до два пенала и голова које није успела да постигне из игре.


Отворила се Пандорина кутија тако два пута у само два дана у домаћем фудбалу. Прво се у Нишу бивши тренер Радничког Ненад Лалатовић у камеру, у директном преносу, клео својим крстом да ће рећи за све намештене утакмице Нишлија док је он седео на њиховој клупи. Обратио се навијачима Радничког који су га, по опробаном рецепту, вређали целих 45 минута, од како је крочио на "Чаир".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Вукановић о пеналу: Нисам стигао да видим где се налазим код фаула

"ГЕОГРАФСКА" ОДЛУКА У УПУТСТВУ за ВАР технолигију које постоји годинама, судијски превиди као онај Стојилковићев из 88. минута меча Звезда - Инђија подводе се под "фактичку географску одлуку" и на консултацију из ВАР собе се коригују у секунди, без додатне обавезе незналице са терена да дође до оног фамозног екрана на центру терена и сам утврђује колико је много погрешио.


И онда, само 24 сата касније гротескни, провидни, можда и инструисани Стојилковић је укопао себе, своју каријеру и домаћу Суперлигу одлукама које су јуче, током целог дана, служиле за спрдњу оног дела фудбалске јавности којима је његова одлука из 88. минута послужиле углавном за црнохуморне пошалице. Прекршај над Вукановићем на 17 метара од гола Стојилковић је "угурао" у шеснаестерац, почастио Павкова шутом са беле тачке, а касније је уз обилату помоћ невештог голмана Прековића комплетирао свој задатак.


На питања: колико ће бити кажњен судија Стојилковић, зашто је друго полувреме утакмице каснило скоро осам минута, када ћемо коначно добити ВАР технологију у српском фудбалу и нека слична, до закључења овог издања "Новости" нисмо добили одговоре од људи који брину о суђењу и регуларности фудбала у Србији.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Мркела: Први пенал није постојао, Звезда се залаже за увођење ВАР технологије


Знамо само ово: судијама је од ове сезоне подигнута дневница на 60.000 динара. Знамо да према конвенцији УЕФА нико од оних из судијске организације не сме (!) да коментарише и прејудицира било какаве одлуке. Знамо да ће Стојилковић на подугачку паузу, а препоручено нам је да у наредним недељама пратимо делегирање пред свако ново коло Суперлиге, па да сами сабирамо дужину његове суспензије...


Знамо и то да је Стојилковић био "прва тамна звезда" 1. кола омладинске лиге у којем је на вечитом дербију ојадио омладинце Партизана смехотресним пеналом за Звезду, када је једно гуркање пре корнера оценио прекршајем за најстрожу казну.

Од сезоне 2014/2015. Стојилковић је са грбом ФСС на дресу на мечевима Суперлиге. Судио је на 48 мечева, показао је 15 пута на белу тачку и доделио је десет црвених и 223 жута картона.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: СУДИЈА ДАРИВАО ШАМПИОНА: Звезда после два пенала у финишу направила преокрет против одличне Инђије


Осим неких питања и неких одговора, ево и једног јасног питања за грешног судију Стојилковића: Човече, па зашто уништаваш своју каријеру и зашто укопаваш ионако ојађени домаћи клупски фудбал?


КАДА СТИЖЕ ВАР?

ПАРТИЗАН је до сада три пута, 2017, 2018. и 2019. године подносио у ФСС иницијативу за увођење ВАР у Србију. На јединој седници Радне групе у марту 2019. године није се појавио само представник Звезде, а председник овог клуба Светозар Мијаиловић је истакао у саопштењу да је и Звезда за увођење ВАР технологије. Идентични ствар поновио је прексиноћ и спортски директор Митар Мркела.

Цена увођења ВАР технологије је између два и три милиона евра, а догађаји од суботе (подсетимо да је и судија Николић превидео чист пенал за Партизан у дуелу са Пролетером у Новом Саду) ће само да убрзају набављање скупоцене опреме (оптички каблови, боље камере, репортажна кола и едуковане судије).