Председник Међународне фудбалске федерације (Фифа) Ђани Инфантино рекао је да Иран мора да дозволи женама улаз на стадион и да се нада да ће забрана бити укинута пре утакмице у квалификацијама за Светско првенство у октобру.

"Наша позиција је јасна и чврста. Женама треба дозволити да уђу на стадионе у Ирану", рекао је Инфантино.

Од Исламске револуције 1979. године женама је забрањено да на стадионима гледају утакмице мушких екипа.

Светски медији додатно су обратили пажњу на ту забрану после смрти 30-годишње Иранке, која се почетком месеца запалила испред суда када је сазнала да ће можда ићи у затвор, пошто је у марту покушала да уђе на стадион.

Она је покушала да се преруши у мушкарца, носила је перику и широку одећу, када је зауставила полиција. Провела је три ноћи у затвору пре него што је пуштена док суд не донесе одлуку. "Сада је тренутак да се ствари промене и Фифа очекује позитиван развој ситуације, почевши од наредне утакмице коју ће репрезентација Ирана играти на домаћем терену", навео је Инфантино у саопштењу. Иран ће 10. октобра играти против Камбоџе, на стадиону капацитета 78.000 седишта у Техерану. Фифа има своје званичнике у Ирану који надгледају припреме на стадионима, у случају да забрана буде укинута.