ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА “НОВОСТИ”: ПАРИЗ


НОВАК Ђоковић је у четвртфиналу. Реално, на основу до сада приказаног, најјачи је, баш као што то показује и ранг-листа. Није Немац Јан Ленард Штруф (АТП 45), у данашњојосмини финала, представљао озбиљну препреку за првог носиоца на његовом путу ка четвртом гренд слему у низу. Све је на централном терену Ролан Гароса било брзо готово, са свега сат и 33 минута, резултатом 6:3, 6:2, 6:2, који није остављао ни најмањи простор за дилему.


Нашем асу ће у среду у четвртфиналу ривал бити Немац Александер Зверев, који је савладао Италијана Фабија Фоњинија са 3:1.


- Веома сам задовољан. Настављам да играм добро, агресивно, с много поверења на севрису, снаге и сталожености. Надам се да ћу наставити тако - поручио је Новак док је још био на терену, пред публиком.


Прочитајте још КРАЈ: Ђоковић - Штруф 6:3, 6:2, 6:2

Услови за игру били су посебна прича. За само 24 сата, догодила се драстична промена времена. С преко 30 степени Целзијуса, температура се у Булоњској шуми спустила на 18, уз ситну кишу која је непрестано сипила, недовољно да се меч прекида, а толико да влажи лоптице и чини их тежим и споријим.


- Услови су различити него последњих неколико дана, с много кише. Али, тако је то у Паризу. Сваке године време је променљиво и то је нормално - осврнуо се Новак на метеоролошке прилике, уверивши публику да и у таквој ситуацији воли овај турнир.


Иако му не пријају овакви услови, то му је, ипак, ишло наруку, јер је ослабило сервис Немца.


- Било је тешко за игру, спорије је, али играти против Шрумфа у оваквим условима је сигурно мени више ишло у корист - признао је Ноле.


Прочитајте још Ђоковић: Веома сам мотивисан на Ролан Гаросу, као да играм код куће

Успешно је, у таквим приликама, враћао убитачне сервисе високог Немца који предстаљају његово најјаче оружје. Какав-такав отпор противник је још и пружао током првог сета, а онда су ствари у потпуности дошле на своје место.


- Штруф је добро почео, с веома мало грешака и доста винера. У првих шест-седам гемова било је поприлично изједначено. Онда је дошао пресудни брејк на 4:3 и после тога се меч променио - анализирао је Новак.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: РОДИТЕЉИ НОВАКА ЂОКОВИЋА: Хрвати и Срби да престану да се мрзе


Први сет је протекао у одмеравању снага, био је Немац, као што се и очекивало, спретан на мрежи, није много заостајао ни у размени, али му Новак није остајао дужан. Био је први рекет света изузетно прецизан и сконцентрисан:


- Играо сам добро и до тада, али сам у том тренутку подигао ниво за још један корак. Он је с друге стране почео мало слабије да сервира. Читао сам боље његов сервис.


Чим је повео с 1:0 у сетовима, Новака више ништа није могло да заустави. Брзо је нанизао четири гема и тако конкретно рекао шта мисли о наставку меча. Видео је Шрумф да не може да се надмеће, покушавао је да учини још нешто сервисима и излетима на мрежу, али је све, ипак, сигурно ишло ка Новаковом тријумфу. И трећи сет је слично прошао, с новим вођством од 4:0, за мирну завршницу.


Било је, на крају, и мало егзибиције, вратио је Новак лопту иза леђа кроз ноге, после чега су, након 93 минута, уследиле стојеће овације "Шатријеа".


- Драго ми је што нисам провео много времена на терену. То ми и јесте циљ. Како одмиче турнир, желим да завршим посао што је пре могуће - потврдио је.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: ЂОКОВИЋ О ПОДРШЦИ СИНА СТЕФАНА: Хтео си да гледаш тату, онда ћеш да гледаш до краја, нема играонице


Новак је био толико супериоран, да је новинаре, на крају, чак, занимало и да ли му је монотоно на терену кад се све одвија тако лако и предвидљиво, с толиком разликом!


- Као кад је било 4:0? Нека ми увек буде тако досадно - закључио је Новак, уз широки осмех.