НИЈЕ важно да победим, већ да освојим титулу! То је био мото Марка Маркеза пред трку на Тајланду, четири гран-прија пре краја овогодишњег шампионата света у мотоциклизму. Наравно, нико му није поверовао.

Наиме, без обзира на то што је било потребно да на ВН Тајланда буде само испред јединог ривала, аса Дукатија Андрее Довисиоза, иако је пол-позицију поново, жељан прве ГП победе, имао француски јуноша Фабио Квартараро, сви су знали да ће Маркез, ако треба, возити на самој ивици могућности и мотора и сопственог умећа да би до осме круне дошао трујумфом!

- Указала ми се шанса, мотор је био изванредан, па сам успео да надмудрим на крају сјајног Фабија - рекао је, тада, прослављајући по унапред припремљеном сценарију (билијарски сто са осам рупа и црном "осмицом") осме ловорике Маркез.

И заиста, овај младић, коме је тек 26 лета, једноставно нас је навикао на победе. Све друго, када је он у питању је - неуспех.

Сада је само на корак од девете круне укупно, шесте у "краљевској класи", чиме би се изједначио са чувеним италијанским Доктором, Валентином Росијем, али би стигао и Карла Убијалија, који, такође, има девет титула првака света у мотоциклизму, али нема ниједну "краљевску круну". Маркез би био по броју укупно освојених титула у друштву са још једном легендом, Мајклом Хелвудом, који је, такође, девет пута крунисан, али "само" четири пута у најјачој класи.

С обзиром на године, Маркез неће одустати и од јуриша на, доскоро чинило се недостижне легенде овог спорта, Шпанца Анхела Нијета, који је 13 пута био првак света у мотоциклизму (никада у најјачој класи) и човека који је високо на мотоциклистичком Олимпу са 15 титула (осам у најјачој класи) Италијана Ђакома Агостинија.
- Волим да побеђујем, али не јурим рекорде - каже Маркез.
Нарано, опет му нико не верује, јер овај човек има импресивну листу рекорда на два точка, коју ће тешко ко достићи.

Поменимо само неке: најмлађи шампион света у Премијер класи са 20 година и 266 дана. Најмлађи возач са пет титула у Мото ГП класи - 25 година, 246 дана. Најмлађи победник ГП трке у најјачој класи - 20 година 63 дана...

ЛИЧНА КАРТА
ДАТУМ и место рођења: 17. фебруар 1993, Сервера, Шпанија
ТИМ: Хонда
МОТОЦИКЛ: Хонда, број 93
ТИТУЛЕ светског шампиона: 8
МОТО ГП класа: 6 (2013, 2014, 2016, 2017, 2018, 2019)
МОТО ГП2 класа: 1 (2012)
КЛАСА 125 ццм: 1 (2011)
БРОЈ трка СП: 201
ПОЛ-ПОЗИЦИЈА: 89
ПОБЕДА: 79
ПОДИЈУМА: 130
МОТО ГП КЛАСА
СТАРТОВА: 123
ПОЛ ПОЗИЦИЈА: 61
ПОБЕДА: 53
ПОДИЈУМА: 91