Жесток двобој на писти на Филип Острвима између два Шпанца Марка Маркеза возача Хонде и Маверика Вињалеса аса Јамахе припао је већ на прошлој трци крунисаном Маркезу!


Вињалес, који је већи део трке за Велику награду Аустралије водио није издржао притисак и пао је у последњем кругу покушавајући да узврати Маркезу који га је претекао неколико кривина пре тога.


Ово је Маркезова 11 победа у овој сезони на 17 трка, 55 у најјачој класи Мото ГП и 81 у каријери. Друго место припало је британском возачу Кали Крачлоу на Хонди, и а треће домаћем возачу Џеку Милеру на Дукатију.


Италијан Валентино Роси, најпопуларнији возач на планети, данас је возио 400. трку у каријери. Иако је повео трку на крају је био осми.


На самом почетку трке догодио се страховит инцидент који је неким чудом прошао без тежих последица. Возач Дукатија Италијан Данило Петручи је буквално катапултирао сам себе са седишта да би затим језиви лет кроз ваздух завршио ударцем у мотоцикл Француза Фабиа Квартарара па су обојица завршила поред стазе, срећом без тежих повреда.


У генералном пласману води Маркез са 375 поена испред возача Дукатија Италијана Андреје Довисиоза на Дукатију са 240 и Шпанца Алекса Ринса на Сузукију са 183 бодова.


Следећа трка се вози 3.новембра на писти Сепанг за Велику награду Малезије.