ЗАПОСЛЕНИ у ћупријском Дому здравља од 14. децембра, после пет година, коначно имају оверене здравствене књижице, па ће и они који брину о људима са територије читавог Поморавља најзад бити изједначени са пацијентима који се лече о трошку Републичког фонда здравственог осигурања (РФЗО).

- Проблем је настао због више од стотину неуговорених радника који нису примали плате, нити су за њих плаћани доприноси. У међувремену, кроз три рационализације, велики број њих је уз отпремнине напустио установу, а последњих неколико ће баш ових дана бити примљено у Општу болницу - објашњава председник синдикалне подружнице "Независност" др Заим Сијарић.

У последњој групи неуговорених - а то су запослени којима плате не обезбеђује РФЗО - има лекара, медицинских техничара, али и немедицинског кадра. У Дому здравља је остало 143 запослених о државном трошку, па проблема са оверавањем књижица убудуће не би требало да буде...


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЋУПРИЈА: Радници Дома Здравља да врате новац!


- Иако су године писања дописа Министарству здравља, министру лично, те Републичком фонду здравственог осигурања и локалној самоуправи уродиле плодом, стање у нашој установи је и даље катастрофално. Рачун нам је блокиран за 173 милиона динара: што због тужби радника који су судски наплаћивали потраживања, што због дуговања према Пореској управи и добављачима - наглашава др Сијарић и каже да још није договорено да ли ће Министарство или локална самоуправа, и када, измирити заостале обавезе, те омогућити нормално функционисање Дома здравља.

Др Заим Сијарић

КОНКУРС

ДИРЕКТОР Опште болнице у Ћуприји др Слободан Гајић каже да ће, захваљујући доброј сарадњи са Министарством здравља и локалном самоуправом, до краја године у ову установу бити примљено укупно 11 лекара, те да је за четворо њих конкурс управо у току. Ипак, засад је из Дома здравља запослен само један лекар...