Неколико стотина Срба посетило је на летње, Духовске задушнице, православно гробље у јужном делу Косовске Митровице, на којем је више од 80 посто споменика уништено.

Срби су до гробља дошли организовано, аутобусима и без пратње Косовске полицијске службе, пренела је ТВ Мост.

Овај дан је посвећен молитвама за умрле рођаке и пријатеље.

"Битно је да их се и данас сетимо, да их поменемо у молитви, да почивају у миру иако овде видимо да не почивају у миру. Споменици су срушени, гробље оскрнављено и срушено. То нас не радује, али с вером у Бога надамо се да ће они овде имати свој спокој и мир“, рекао је јереј Ненад Стојановић.

Иако је обећано, на православном гробљу у јужној Косовкој Митровици ни након двадесет година ниједан споменик није обновљен, а једино је капела реновирана.

Прочитајте још - ЗАДУШНИЦЕ НА КОСМЕТУ: У Јужној Митровици порушени гробови, у Приштини све више празних гробова


МАЛИ БРОЈ СРБА НА ЗАДУШНИЦАМА У ПРИШТИНИ И КОСОВУ ПОЉУ


Православни верници који данас обележавају летње или Духовске задушнице, изашли су на гробља широм КиМ, па су тако и поједини интерно расељени Срби из Приштине запалили свеће и одали почаст својим најмилијима који почивају на приштинском гробљу.

Организовананог доласка ни овог пута није било, а гробље је као и претходних година тек делимично очишћено. Иста слика била је и у Косову Пољу, пренео је РТК2.

На гробљу у Приаштину, гробове својих породица обишло је тек двадесетак интерно расељених Срба.

Помен упокојенима служио је парох приштински Саша Митровић.