Студенти четврте године на катедри за психологију Филозофског факултета у Косовској Митровици предали су у петак Српском културном центру у Приштини 800 књига прикупљених у хуманитарној акцији коју су сами организовали.

Акција је била практични део у оквиру предмета психологија рада код професорке Биљане Јаредић, која им је и дала идеју за овај подухват.

Како би прикупили књиге, студенти су ишли по стамбеним зградама и обилазили станаре, писали издавачким кућама, али и организовали различите акције, као што су пројекција филма и продаја колача и лимунаде.

- У току целе акције није било никаквих непријатности, акција је протекла врло лепо, људи су се врло радо одазивали и поклањали књиге. Ишли смо од врата до врата по зградама, организовали акције и на тај начин прикупили велики број књига - испричала је Емилија Поповић, један од седморо студената који су учествовали у акцији.

И њена колегиница Катарина Столић истакла је да јој је посебно драго што су књиге поклоњене Српском културном центру у Приштини.

- Нама је то био практични део испита. Акција је покренута на предлог наше професорке, и оно што је важно је да је професорка задовољна и поносна на нас, као што смо и ми радосни што доприносимо постојању српског духа у главном граду Космета - каже Катарина, и објашњава да су, осим житеља Косовске Митровице, књиге донирали и студенти који су их доносили из својих средина у централној Србији, али да се акцији одазвала и Универзитетска библиотека у Косовској Митровици, која је за Српски културни центар издвојила стотинак књига.

ПРОСТОР

- Акција студената је за сваку похвалу, међутим, тужна страна ове лепе приче је да ће књиге неко време бити у пакетима. Имамо велику просторију у подруму зграде, где смо планирали да једног дана направимо малу библиотеку, али тај простор је најпре неопходно средити и опремити полицама - казала је Тијана Арсић, представница СКЦ Приштина.

Она је додала да је СКЦ и раније добијао књиге на поклон, у неколико наврата од издавачке куће "Повеља" из Краљева и Института за српску културу Приштина са седиштем у Лепосавићу.