Марија Арсић Тихић, која са породицом живи у стамбеној згради у Улици краља Милутина 1 у Параћину, доживела је шок када је прочитала износ на последњем рачуну ЈП "Водовод". Износио је 11.593 динара, за обрачунски период, како је наведено, за мај и јун.

Прочитајте још: НАПЛАТА ПИЈАЋЕ ВОДЕ: Рачуни куцају на врата


- Претходно дуговање нисам имала, плаћам редовно. Имам петочлану породицу, супруга и троје деце. Нико од нас не ради па примам социјалну помоћ, због чега имам и попуст, односно општинску субвенцију за воду од 95 одсто - тврди Марија, огорчена огромним рачуном који није стигао и целој згради.

Прочитајте још: Мештани Пландишта без воде усред летње врелине

Њена комшиница Сузана Јанковић, за четири члана и уз попуст од 40 одсто, добила је рачун такође преко 11.000 динара, а слично је и са осталим станарима. Сви су одмах алармирали професионалну управницу зграде Лидију Цветковић, отишли у ЈП "Водовод". На терен је потом изашла њихова екипа и, према Маријиним речима, рекли су да је пукао вентил и да није до њих.

ПРИГОВОР Лидија Цветковић, професионална управница зграде, каже да водомер није очитан кад је требало јер је неко возило било паркирано преко шахта и да је позвала мајстора да замени вентил чим су је из "Водовода" обавестили да цури. - Станари не пристају да плате рачуне ни на рате, па сам ја поднела приговор "Водоводу" и видећу какав ће бити одговор. Цветковићева додаје да су станари и у другом улазу исте зграде добили превисоке рачуне иако немају никакав квар на инсталацији.

- Зашто, кад су очитавали стање водомера, нису обавестили управницу да вентил цури, да одмах то санирамо, а не да се чека да нам стигну катастрофални рачуни - револтирана је Марија.

Директор "Водовода" Небојша Симић потврђује да је проблем настао због квара на инсталацији и да је неопходно да зграда квар отклони.

- ЈП "Водовод" је задужен за одржавање инсталације до водомера, а стамбена заједница иза водомера. Кад донесу документацију да су имали квар, можемо да им отпишемо део рачуна који се односи на канализацију, али воду морају да плате јер смо је испоручили. Свака зграда дужна је да одржава сопствене инсталације, а онда се овакве ствари неће дешавати - напоменуо је Симић и додао да ће им, као помоћ, бити одобрено плаћање на рате.

А да је баш добро цурило, види се из рачуна по ком је сваки станар потрошио у обрачунском периоду 27,3 кубика воде. Уобичајеном потрошњом се сматра до четири кубика месечно. Кубик воде у Параћину кошта 54,7 динара, а канализација се плаћа 35,85 динара.