ТРАКТОРИСТИ из свих крајева наше земље позвани су на јубиларну, 20. "Србобранску бразду", такмичење у орању, које ће се одржати 24. августа на пољима АД "Пионир". Право учешћа имају сви трактористи, без обзира на пол и старост и на то да ли су самостални или запослени у пољопривредном предузећу или земљорадничкој задрузи. Припреме за манифестацију су увелико у току, а подршку МЗ Србобран, која је организатор, пружају Општина и Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство.

- "Србобранска бразда" је огледало општине, јер се највише њених житеља бави земљорадњом. Манифестација је јединствена у Војводини, а поводом јубилеја жеља нам је да окупимо стотину тракториста, дупло више него досад - каже председник Савета МЗ Србобран Нинослав Јокановић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Долазе и плате да раде


"Бразду" су 1997. (три године се није одржавала) основали Илеш Фиштеш и Антал Канчар, кооперанти ЗЗ "Србобран" и чланови Клуба за неговање традиција и обичаја свих народа и народности Војводине.

Задатак тракториста који се надмећу јесте да узору стрњиште на дубину до 25 центиметара, са лаким и тешким тракторима, у три категорије. У лакој, А категорији - оре се једнобразним и двобразним, у средњој (Б) - тробразним, а у тешкој (Ц) - класичним или плуговима обртачима који захватају четири или више бразда. Стручни жири оцењује отварање бразде, правац, равномерност дубине, општи изглед и завршетак орања и узоравање овратине. Вреднује се и опремљеност трактора и орача. Прошле године је у лакој категорији победила Ливија Шерфезе, једина жена учесник манифестације.

- На јубиларној "Бразди" награде ће бити веће за четвртину од досадашњих. Победници ће добити 25.000, другопласирани 20.000, а трећепласирани 15.000 динара. Предвиђене су и бројне робне награде (семе, заштитна средства, вештачка ђубрива...) за учеснике - рекао је Јокановић.


ИЋЕ, ПИЋЕ И ДЕБЕЛА ХЛАДОВИНА

ЈОКАНОВИЋ је истакао да ће све на овогодишњој "Бразди" бити бесплатно, укључујући и учешће у такмичењу, јер је котизација укинута.

- Сви такмичари и посетиоци имаће бесплатан доручак, ручак и пиће, као и дебелу хладовину, а забављаће их културно-уметничка друштва и један бенд - поручио је Јокановић.