ТЕЖИНА школске торбе требало би да износи највише 15 одсто телесне масе детета, јер уколико се превише оптерети, кичмени стуб ђака првака некада није у могућности да се избори с притиском и нема адекватну подршку мускулатуре, упозоравају лекари Дома здравља "Нови Сад". Просечно је тешка од четири и по до шест и по килограма, а већина деце тог узраста већ има лоше држање тела, па ношење терета од неколико килограма оптерећује кичму.


Приликом одабира торбе, родитељи би требало, како предочава наводи др Зорица Јакшић, из Одељења физикалне медицине и рехабилитације у Дому здравља Нови Сад, обрате пажњу да торба има каишеве од лаганог издржљивог материјала, ојачање на леђима и појас који се копча око струка и има више преграда како би садржај био добро распоређен.


- На полеђини торбе треба паковати веће књиге и свеске, а оне лакше слагати напред - предочава др Јакшић. - Школски прибор треба да је од лакшег материјала и све оно што се не употребљава тај дан, не треба да буде у торби. Патике и опрема за физичко, треба носити у посебној кеси, као и блок за цртање и бојице. Ручак и ужина такође могу да се носе у посебној врећици или у торби.


Осим на торбу, пажњу треба посветити и радном простору и прилагодити га детету. Столица, по савету лекара треба да је одговарајуће висине, оба лакта на столу и леђа исправљена. Радни простор треба да је осветљен природним светлом.


Прочитајте још: Лакши упис ђака првака


- Ако се ђак првак жали на болове у раменима, главобоље, трњење у рукама, замор и приметите да је деконцентрисан, не прати наставу или не може да обавља одређену активност, треба обратити пажњу на његово држање, начин седења, ношења торбе - каже др Јакшић. - Посебну пажњу треба обратити на појаву било каквих деформитета стопала, колена, кукова или кичменог стуба.СЕДЕЊЕ У КЛУПАМА

СЕДЕЊЕ на високој или ниској столици, са једним лактом на столу, са прекрштеним ногама или брадом наслоњеном на прекрштене руке, само су неки примери креативности малишана.

- Овакви положаји ако се заузимају дуже време и понављају, могу да проузрокују болове, лоше држање тела, слабост мускулатуре и деформитете кичме - упозорава др Јакшић.