НА четврти конкурс Удружења предузетника БИД зоне "Корзо" у Параћину за кредитирање обнове дотрајалих стамбених зграда јавило се чак 18 скупштина станара, што је највећи број за последњих неколико година, колико БИД зона на овај начин помаже стамбеним заједницама.

Комисија је имала огроман посао да прегледа приспелу документацију, а на крају је расположив фонд - милион динара, додељен згради у Улици Бранка Крсмановића 18. Станари су добили кредит за реновирање предње стране фасаде након што су претходних година, на исти начин, реконструисали раван кров и задњу страну објекта.

Драган Гајић, председник удружења БИД зоне, каже да је велико интересовање последица изузетно повољних кредита које удружење даје за ову сврху. Кредити су потпуно бескаматни, на више година, тако да рата не прелази никад 1.000 динара по стану, у зависности од површине, а зграда на тај начин добија нови кров, сређену фасаду, улаз...


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
Преко Нишаве и даље на ризик

Ово удружење сваке године конкурише код Општине за средства пројектом за ову намену, па добије више милиона динара које, потом, путем конкурса, подели стамбеним заједницама. Гајић додаје да располажу и средствима од повраћаја кредита, што се такође дели даље. На овај начин реновиран је велики број зграда у центру Параћина.


ВОДОСНАБДЕВАЊЕ

ОСИМ за санацију објеката, Удружење "Корзо" додељује наменске кредите за унапређење водоснабдевања у зградама - за поправку или куповину пумпи, како би станари решили проблем притиска на вишим спратовима током лета. Сувих славина у време летњих врућина, и највеће потрошње воде, ослободило се на овај начин петнаестак стамбених заједница.