ПЕТ година од катастрофалне поплаве на територији параћинске општине, коначно се завршава изградња новог система одбране у граду на Црници.

Десетак километара корита поменуте реке - од Главице, до ушћа у Велику Мораву - добило је сасвим нови изглед јер је продубљено, обале су урађене у камену, а кроз град је направљена нова кинета, односно одвод за бујице.

- Планирано је да пројекат буде окончан 25. октобра, али очекујемо продужетак за око месец дана и додатна средства како би се кинета продужила зарад још већег степена заштите - каже координатор Милош Томић, напомињући и то да је главни мост још затворен за саобраћај јер се поставља темељ за мобилну опрему која ће штитити од поплавног таласа.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Поплаве чекамо спремни

Са обе стране моста ће се ти темељи - направљени као шине, због несметаног одвијања саобраћаја - спојити са обалним зидовима, исто је предвиђено и за велики мост код "Електродистрибуције", али се чека републичка сагласност.

Дотад се завршавају и нове пешачке стазе. Уређено је и поплочано још 400 нових метара, па је све спремно за постављање јавне расвете и клупа које ће украсити шеталиште дуго укупно четири километра.


РАМПЕ ЗА ОДРЖАВАЊЕ


ЗБОГ тога што ново корито Црнице треба и одржавати, Томић најављује и изградњу приступних стаза до саме реке, те две рампе за силазак грађевинских машина у корито - код "Електродистрибуције" и у најнижем делу такозваног Доњег парка, у центру града.