НЕУМОРНИ телевизијски рок прегаоци удружени у емисији "Бунт" на РТС и предвођени Бранком Главоњић, организовали су пети "Бунт рок фестивал", где млади бендови имају прилику, кроз такмичење јединственог формата, да се прикажу широј јавности. Прва од осам емисија, током којих ће се бирати групе и аутори који пролазе у даље такмичење, на програму је вечерас (23:25) на Другом програму РТС.

- Променило се много тога од почетка "Бунт рок фестивала" до данас, пре свега продукционо - истиче за "Новости" Бранка Главоњић, уредница емисије "Бунт" и иницијатор фестивала. - Прве године смо били у "Божидарцу", "Миксеру", финале смо имали у студију. Онда смо друге године кренули у студију, и "Бунт" је све лепши и већи. Важно је да је РТС препознао идеју, фестивал из године у годину расте. Многи нису веровали да сцена може да се обнови, а ми смо то доказали. Ове године ћемо имати посебан списак награда, опремићемо читав један бенд. Наградићемо најбољег басисту, гитаристу, бубњара, певача...

* Кажу да има одличних свирача и певача, али је криза аутора?

- Она јесте присутна већ деценијама, али, опет, не могу да говорим о кризи ауторства кад видим све ове бендове, више од 700, који су прошли кроз "Бунт рок фестивал". Од тога, њих десетак апсолутно немају ту кризу, и музички су веома разноврсни. Ми смо такви да не желимо да истражујемо и да се бавимо нечим што нам није одмах ту, у првом плану. Кад би се људи мало више позабавили гледањем "Бунт рок фестивала" видели би да та криза није толика. Има добрих песама, више је криза у музичкој индустрији. Да би они који организују концерте и фестивале зарадили, зову звучна имена. Млади још увек не привлаче публику јер за њих нико не зна.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Бранка Главоњић: Време је за нове звезде


* Међу младима нису ретки они којима је кост у грлу што још активно свирају "Рибља чорба", "Кербер", "Дивље јагоде"?

- Старије генерације треба да раде, али, треба и организатори да дају шансу и младима, и да некад, на концерте великих бендова, пусте и те талентоване да засвирају, па ће да виде да има места за све.

* Променило се доста концертних простора у Београду?

- Угаси се један, али се појави други. Има простора за свирку. Они јесу, додуше, сада мањи. Некако се десило да је рок сцена сама себе потценила и сви су почели да свирају по мањим просторима. Нико не сме да загризе велики залогај, али, ситуација у целом друштву је таква, па је јасно зашто људи иду на сигурно.


ЧУВАРИ РОКЕНРОЛ ТРАДИЦИЈЕ

ЕНТУЗИЈАЗАМ Бранке Главоњић и њеног тима посебно истиче Оливера Ковачевић, главна и одговорна уредница Забавног програма РТС:

- Она, уз још неколицину добрих људи, успева да одржи емисију "Бунт", "Бунт рок фестивал" и ту платформу за људе који желе да се изразе кроз рокенрол - наглашава Оливера. - Ја сам онај преносник ка разним колегијумима који објашњава колико је важно да људи имају ту платформу. Бранка је, са својом екипом, чувар рокенрол традиције.ВАЖАН ПРОЈЕКАТ ЗА СРБИЈУ

СТАЛНИ члан жирија, од почетка "Бунт рок фестивала", Маја Цветковић, лидер састава "И-плеј", истакла је да је ово за Србију веома важан, али и тежак пројекат.

- Кад год мој бенд свира негде, прилазе ми млади људи и питају нешто у вези са фестивалом - радосно ће Маја. - Распитују се како да се пријаве, интересују се шта оцењујемо, шта нам је важно, желе да им дам савет... Мени је то било изненађујуће, али сам временом почела да уживам у томе. Овај фестивал је покренуо нешто у нашој земљи.