БЛИЖИ од Беча, а подједнако занимљив - Грац вреди посетити, не само зато што је био европска престоница културе, већ зато што има најбоље очуван историјски део града у Европи.

Ово је такође други највећи град у Аустрији и одлично место за шопинг.

10.00

Главни трг је Хауптплац и на њему се налази Градска кућа (Ратхаус), а дуж улице Хернгасе радњице са сувенирима, бутици и кафићи.

11.00

У Улици Херенгасе налази се и Војни музеј у којем се може видети оружје од 15. до 19. века. Грац се налазио на путу многим освајачима, па не чуди што музеј има 32.000 експоната!

12.00

Тврђава изнад града прва привлачи поглед сваког туристе. Под заштитом je Унеска, називају је и Шлосберг, што значи тврђава брдо. До врха се стиже лифтом или пешице, а на врху се налази леп парк, Кинески павиљон, торањ, турско купатило, кафићи...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Чоколадна авантура у „малом Бечу“

13.00

Пијаца органске хране из Штирије се налази на Кајзеровом тргу из 19. века који је пре називан и Дрвени трг, али је промењено у част цара који је дао верске слободе протестантима.

14.00

Неоготска Црква Светог срца из 1881. године је највећа у граду, улаз је бесплатан, а витражи су прелепи.

15.00

Маузолеј Фердинанда Другог из 1614. године је био прва купола изграђена ван Италије. Унутрашњост је уркашена муралима и црвеним мраморним саркофазима.

16.00

Палата "Егенберг" је архитектонско чудо које је изградио принц Хас Улрих 1625. године када је усвојен грегоријански календар. Поред лепог парка по ком шетају паунови, вреди посетити галерију и лапидаријум са римским скулптурама.

Палата "Егенберг"

18.00

Спектакуларни музеј Кунстхаус или “пријатељски ванземаљац” је као и вештачко острво на реци Мури изграђен 2003. године, а и данас одузимају дах. Нарочито увече, када се упале плава светла, треба посетити брод у којем се налази леп кафић.