ЛОНДОН - Приштина је изгледа најружнија престоница Европе, оценио је репортер Би-Би-Сија, који се 2018. нашао у близини булевара Џорџа Буша и Била Клинтона у том граду на Косову и Метохији.

Наводи да је уредно платио собу у хотелу без воде, и одлучио да искористи наредна два дана за обилазак града изграђеног у комунистичком стилу бетонских блокова и његових, како каже, прљавих улица.

"Не мислим да је ово најгори хотел на свету", али само зато што је свет веома велики, рекао је председник тзв. Косова, Хашим Тачи за хотел државни "Гранд", подсећа Би-Би-Си и додаје да је у култнај емисији Lonely Planet Приштина описана као "једно од не много естетских места" а The Boston Globe "као најружнију и најсмешнију престоницу у Европи".

Прво место које је репортер Би-Би-Сија обишао је Национална Библиотека Косова којој је на порталу Виртуелни туриста додељено престижно признање најружније зграде. Отворена је 1982, а њена ограда највише подсећа на затвор.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Београд очарао и Американце

Иронијом сматра то што се у Приштини налази катедрала Мајке Терезе, а пре свега зато што Ватикан не признаје косовску независност, али и зато што је 90 одсто грађан Косова исламске вере. Он каже да су до 14. века већина албанског становништва били хришћани и да се тек после турског освајања све променило, те да сада хришћани чине само три одсто становништва.

Пут независности не доводи нужно до напредка, консатује репорте и додаје да би "без новца који долази из иностранства економија потпуно пропала". Тврди и да је сувереност Косова признало 114 од укупно 193 државе УН.