МИСТИЧНИ пејзажи кањона Вратне у кршу источне Србије фасцинирали су и двојицу учених калуђера из Хиландара који су у 14. и 15. веку долазили са Свете Горе да тихују и подвизавају се у дивовским луковима Вратњанских капија. Њихова опчињеност овим местом постаје разумљива када се уђе под кров акустичних природних катедрала где одјеци слапова ледене бистре реке шапућу безбројним гласовима.

Вратњанске капије су остаци дивовске пећине чији се кречњачки свод највећим делом обрушио, остављајући само три прерасти, елегантна природна лука, који премошћују дубоки кањон.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Шетња над крстом Лазаревог кањона

Велика и Мала прераст налазе се у непосредној близини ждрела клисуре Вратне, где су светогорци у средњем веку направили манастир на платоу где хучна река из белог крша избија у зелена поља. Трећа је око четири километра у дубини клисуре и до ње води одлично означена бајковита стаза.

После пропасти српске средњовековне државе манастир је рушен и пљачкан, али овдашње становништво је увек изнова подизало цркву која је у народној свести део неуништивих храмова Вратњанских капија где су се подвизавали светитељи. Историчари сматрају да је манастир утемељио српски архиепископ, преподобни Никодим Први у време краља Милутина, а да га је довршио и проширио Свети Никодим Тисмански, рођак кнеза Лазара.

Вратна је и данас врело предање о чудима, међу којима се последње десило недавно док је манастир, после неколико векова, поново живописан. Монахиње сведоче да је икона Богородице Вратњанске из 17. века тада проплакала док је црква добијала нови сјај, а да се у олтару испод неочекивано појавила фреска с Христовим ликом, рад неког великог средњовековног мајстора.ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: У нашим бањама лепше него на мору!

ОСВЕЖЕЊЕ

СТАЗЕ кроз клисуру Вратне и око ње су добро уређене и обележене, па привлаче и љубитеље природе и бројне поклонике манастира. Кањон у коме ледена река ствара пријатну климу је веома привлачан у време великих врућина. Манастир Вратна од кога почињу стазе удаљен је око 37 километара и од Доњег Милановца и Неготина.