Пикантни такоси

Потребно је: 10 тортиља, 5 кашика маслиновог уља, главица црвеног лука, 300 г млевеног меса, црвена паприка, 3 парадајза, кашичица алеве паприке, 1/2 кашичице чилија у праху, 2 чена белог лука, авокадо, 5 листова зелене салате, 50 г качкаваља, со, бибер

На маслиновом уљу пропржите црвени лук, посолите, па додајте млевено месо и динстајте уз мало воде. Пред крај додајте паприку и један парадајз исечен на коцкице. Када се то укрчка, изгњечите бели лук, додајте алеву паприку, чили и још мало соли. Склоните са рингле и оставите да се прохлади. Помешајте очишћен и исецкан авокадо са два парадајза исецкана на кришке, зелену салату исечену на трачице и додајте рендани качкаваљ. Када се месо мало прохлади, додајте му претходну смесу и лагано промешајте. Филујте тортиље.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Црвени пасуљ

Потребно је: 250 г јунетине, 250 г црвеног пасуља из конзерве, 150 г кукуруза, 250 г парадајз пелата, 2 главице црног лука, 3 чена белог лука, 3 љуте папричице, 200 мл говеђе супе, кашика чили соса, кашика густина, 2 кашике уља, со, бибер

Месо исеците на коцкице, а бели лук уситните. На врелом уљу пропржите месо, па додајте ситно сецкан црни лук и динстајте десет минута. Додајте половину паприка и чили, мало говеђе супе, пелат и бели лук, посолите и побиберите. Пасуљ и кукуруз оцедите и додајте месу. Размутите густин у мало воде и сипајте у пасуљ. Готов пасуљ поспите остатком папричица и першуновим листом.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Кесадиљас са кукурузом

Потребно је: 4 тортиље, 200 гр биљног сира, 2 чена белог лука, шоља кукуруза, 2 свеже паприке, 1/2 шоља црног пасуља из конзерве, шака першуна, со, бибер

Тортиље са једне стране премажите маслиновим уљем. Изрендајте сир и поспите га са оне друге, ненамазане стране. У чинији помешајте пасуљ, исецкану паприку, ситно сецкани лук, кукуруз и зачините, па тиме нафилујте тортиље и затворите. Ставите их на загрејани тигањ и добро притисните да се сир отопи. Пржите их док се не појаве мехурићи, окрените их, па их пеците са друге стране.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Ароматичне гвакамоле

Потребно је: авокадо, лимета, парадајз, црвени лук, шаргарепа, веза коријандера, љута папричица, со, бибер

Авокадо ољуштите, исецкајте на коцкице и прелијте га соком од једне лимете. Парадајз, шаргарепу и лук исецкајте на коцкице, а коријандер ситно насецкајте. Све посолите, побиберите, додајте исецкану љуту паприку и самељите у блендеру. Промешајте и послужите као намаз или као прилог уз неко јело. Одлично иде уз чипс.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Тортиља чипс

Потребно је: 20 г квасца, 50 мл млека, 1/2 кашичице шећера, кашичица соли, 100 мл маслиновог уља, 1,5 шоља брашна, шоља кукурузног брашна

У млако млеко сипајте шећер и умешајте квасац. Када мало одстоји, помешајте са водом и замесите тесто, па оставите пола сата покривено крпом. Премесите и поделите га на 12 лоптица. Сваку лоптицу добро уваљајте у брашно и оклагијом растањите као палачинку. Пеците врло кратко, на средњој ватри, на тефлонском тигању. Кад су готове, сваку премажите маслиновим уљем, па их исеците на шест троуглића и раширите по плеху покривеном пек папиром и ставите да се пеку у рерни загрејаној на 200 степени. Вадите их када видите да су хрскави. Послужите их уз авокадо или било који други сос.

* * * * * * * * * * * * * * * *

Гурмански бурито

Потребно је: 250 г јунећег меса, 100 г црвеног лука, конзерва парадајза, 3 паприке, 100 г црног пасуља из конзерве, 50 г кукуруза, биљни зачин, 8 листова зелене салате, 10 тортиља

Исецкајте лук и пропржите га на уљу кратко, па додајте месо и кашичицу биљног зачина и динстајте доливајући воду. Додајте парадајз из конзерве, паприку исецкану на коцкице и наставите да пржите још 15 минута. Пред крај додајте пасуљ, кукуруз и још мало зачините. Тортиље благо загрејте у рерни, сролајте их тако да добијете облик чаше, и у сваку ставите по две кашике надева, лист зелене салате и послужите.

* * * * * * * * * * * * * * * * *

Богате енчиладе

Потребно је: 10 тортиља, конзерва пелата, 1/2 кг пилећег белог меса, 3 паприке, шоља шампињона, конзерва црвеног пасуља, конзерва кукуруза, главица црног лука, љута паприка у праху, 250 г топљеног сира, кисело млеко, шака першуна или коријандера

Паприке исеците на трачице, очистите и насецкајте шампињоне на крупније комаде, лук на колутиће, а поврће из конзерви оцедите. Динстајте месо на мало уља, додајте паприку и добро зачините, убаците шампињоне, а затим поврће из конзерви и на крају лук. Надев сипајте у тортиљу, додајте кисело млеко и 150 грама изренданог сира, замотајте и послажите у науљену тепсију, прелијте пелатом, ренданим сиром и першуном или коријандером. Запеците у рерни.